Хімічна зброя в Сирії використовувалася не менше 50 разів - постпред США в ООН

13 квiтня 20:11

А Росія шість разів застосовувала право вето в ООН, покриваючи і вигороджуючи свого союзника Асада.

 

Режим Башара Асада використовував хімічну зброю в Сирії не менше 50 разів протягом семирічного конфлікту, заявила у п'ятницю, 13 квітня, постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі, повідомляє U. S. News.

"Наш президент ще не ухвалив рішення про можливі дії в Сирії. Але якщо Сполучені Штати і наші союзники вирішать діяти в Сирії, це буде захист принципу, з яким ми всі згодні", - сказала Гейлі.

Постпред додала, що Росія застосувала право вето шість разів, щоб перешкодити засудити режим Асада за використання хімічної зброї в Сирії.

Раніше під час закритого засідання в Білому домі, міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що удар по Сирії необхідно збалансувати для уникнення ескалації глобального конфлікту Заходу з Росією і Іраном.

Глава міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що не було ніякого застосування хімічної зброї, і що хіматака в сирійському місті Дума - "постановка русофобської держави". За словами російського міністра, у Москви є неспростовні докази, що можлива хімічна атака в сирійському місті Дума була постановкою.

Нагадаємо, що 7 квітня в результаті хімічної атаки в сирійському місті Дума загинули не менше 75 осіб, більше 1000 – постраждали. Число загиблих може істотно зрости, так як медики та волонтери не змогли дістатися до всіх уражених районів.

Всесвітня організація охорони здоров'я підтвердила використання хімзброї військами Асада в Думі. У заяві організації також наведено непідтверджені дані про загибель 70 осіб, які переховувалися від бомбардування в підвалах.

Трамп пообіцяв Росії завдати ракетного удару по Сирії, "Не треба підтримувати тварину", прокоментував глава Білого дому своє рішення.

Ударна група ВМС США готова вразити цілі у Сирії. Два есмінці США, озброєні крилатими ракетами Томагавк, реактивні літаки і підводні човни знаходяться в стані готовності завдати військового удару по цілях у Сирії.

Stratfor оприлюднив ймовірні цілі удару американських ракет в Сирії. Під удар потрапляють об'єкти, пов'язані з "програмою створення хімічної зброї".

Детальніше про перебіг конфронтації навколо Сирії, яка виникла в результаті хімічної атаки ВПС Асада по місту Дума в передмістях Дамаска, читайте в матеріалі ZN.UA "Хімічна атака в Сирії: хроніка подій".