Хелловін: історія та традиції свята

26 жовтня 17:31

Свято відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

 

31 жовтня у світі відзначають Хелловін (Відьмина ніч) або переддень Дня всіх святих, який вважається найстрашнішим днем у році. За повір'ями, у цей день злі духи і нечисть проникають на землю, а щоб захиститися від них, потрібно надіти страхітливий костюм або поставити в будинку вирізане з гарбуза страшне обличчя.

Історія Хелловіна

В англійській мові цей день називається All Hallow's Eve, якщо скоротити цю назву, вийде Halloween.

На думку багатьох дослідників, Хелловін є християнізованим святом, яке походить від кельтських святкувань жнив та дня мертвих. Ймовірно, у свята язичницькі корені, воно походить від Савина – свята, яке святкували всі народи Британських островів. Назва свята походить від слова Samhain, яке означало "кінець літа".

Стародавні кельти, які жили на території сучасної Великої Британії, ділили рік на дві частини, світлу і темну. Коли темна частина (зима) змінювала світлу (літо), вони влаштовували свята. Сприйняття свята, як темного язичницького сталося через християнських ченців, які писали про нього в Х-ХІ століттях. Разом з тим, вже з VIII століття День всіх святих починає заміщати Сивин, а взаємопроникнення католицьких і гельских обрядів заклали основу сучасного Хеловіну.

Традиція випрошувати солодощі ввечері 31 жовтня з'явилася лише у XVI столітті. Тоді це робили не тільки діти, але і дорослі. Тоді було прийнято надягати тканинні маски і ходити від одного будинку до іншого. А ось тематичні костюми і "світильник Джека" (людська голова, вирізана з гарбуза) з'явилися на рубежі ХІХ-ХХ століть.

На даний момент найбільш поширене святкування Хелловіна в США, Канаді, Ірландії і Великій Британії. Незважаючи на те, що це не державне свято, воно майже настільки ж популярне, як і Різдво.

Традиції свята

Кельти вірили, що в цей вечір відкривається межа між світами мертвих і живих, тому тіні померлих проникають на землю. Для того, щоб уберегтися від них, в будинку гасили вогнища, а люди вбиралися якомога страшніше. Це повинно було налякати злих духів. Крім того, в цей день ворожили, приносили в жертву тварин, а також кожен повинен був принести додому язичок священного полум'я, щоб запалити зимове вогнище.

В даний час збереглася тільки частина цієї традиції. Обов'язковим атрибутом Хелловіна є вирізана з гарбуза голова людини зі зловісною пикою, в яку вставляють свічки ("світильник Джека", який вже згадувався). Прийнято також одягати костюми, але вони вже не обов'язково повинні бути страшними.

Як уже згадувалося, існує традиція випрошування солодощів. Діти одягають костюм, беруть спеціальні відерця у формі "світильника Джека" і йдуть від будинку до будинку з криками Treat or trick! ("Солодощі або гидота").

Читайте інші матеріали про Хеллоуїн в нашій спецтемі.