Гуайдо розповів про таємні переговори з венесуельськими військовими

31 сiчня 06:45

"Тимчасовий президент" запропонував збройним силам та силовикам країни визнати його легітимність в обмін на амністію.

 

Екс-спікер опозиційного парламенту Венесуели Хуан Гуайдо, який проголосив себе тимчасовим президентом країни за підтримки США, заявив про таємні зустрічі та переговори опозиціонерів з представниками військових та силових структур держави у своїй колонці "Венесуельці, сила у єдності" для The New York Times.

Гуайдо оголосив, що в "дорожній карті" подолання венесуельської кризи його прихильники вказали три пункти - "кінець узурпації, перехідний уряд та вільні вибори", проте їм не перемогти режим Мадуро без впевненої підтримки армії і силовиків.

"Перехід потребуватиме підтримки з боку ключових військових контингентів. У нас були таємні зустрічі з представниками збройних сил і сил безпеки. Ми запропонували амністію всім тим, хто не буде визнаний винним у злочинах проти людяності", - зазначив Гуайдо.

Він також підкреслив, що "припинення військової підтримки Мадуро має вирішальне значення для забезпечення зміни уряду, і більшість військовослужбовців згодні з тим, що поточні страждання країни нестерпні".

24 січня міністр оборони Венесуели Володимир Падріні Лопес заявив про невизнання збройними силами країни спікера опозиційного президенту Ніколасу Мадуро парламенту Хуана Гуайдо президентом.

29 січня президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що до травня 2019 року у Венесуелі планується створити не менше 50 тисяч підрозділів так званої "народної оборони" - проурядових збройних загонів. До служби у них, за його словами, привернуть більше двох мільйонів його прихильників серед цивільних.

Як повідомлялося, 23 січня у Венесуелі з новою силою спалахнули масові акції протесту проти режиму Ніколаса Мадуро, інавгурація якого відбулася два тижні тому. На багатотісячному мітингу в Каракасі голова Національної Асамблеї Хуан Гуайдо склав присягу тимчасового президента Венесуели. США визнали його легітимним главою держави. Слідом за Вашингтоном це зробили Євросоюз, Ізраїль, Організація американських держав, уряди Канади, Бразилії, Коста-Ріки, Аргентини, Парагваю, Перу, Колумбії, Еквадору, Чилі, Гватемали і Гондурасу. Україна також заявила про підтримку венесуельської опозиції.

У підтримку Мадуро висловилися Росія, Китай, Болівія, Мексика, Куба і Туреччина.

20 травня 2018 року у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента країни, левова частка опозиції бойкотувала їх. ЦВК оголосила про впевнену перемогу чинного президента Ніколаса Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки.

Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували президента країни в ігноруванні законів, взятті під варту політичних опонентів і в економічних проблемах країни, де рівень інфляціі сягнув рекордного рівня.

Визнавати результати організованих Мадуро "виборів" відмовилися США, ЄС і частина держав Латинської Америки. США і ЄС ввели проти режиму Мадуро жорсткі санкції.

Детальніше читайте у статті Олексія Коваля "Гнів Венесуели" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".