Грузія стане членом НАТО всупереч протестам Росії — Столтенберг

25 березня 16:34

За словами Столтенберга, 29 членів НАТО "чітко заявили, що Грузія стане членом Альянсу".

 

Грузія зрештою приєднається до НАТО, незважаючи на протести Росії. Про це сказав під час візиту в Тбілісі генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг. Генсек НАТО в ході візиту провів зустрічі з представниками влади Грузії і відвідав спільні військові навчання.

За словами Столтенберга, 29 членів НАТО "чітко заявили, що Грузія стане членом Альянсу".

"Ми продовжимо співпрацювати, щоб підготувати членство Грузії", - сказав він, зазначивши, що жодна країна не має права впливати на політику відкритих дверей НАТО.

Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе підкреслив, що "членство в НАТО - це вибір грузинського народу".

На саміті 2008 року в Бухаресті країни-члени НАТО погодилися, що Грузія зрештою приєднається до Альянсу. Точна дата не встановлена, хоча перспективи членства для Грузії підтверджували на кожному наступному саміті відтоді.

Проти намірів Грузії та України приєднатися до НАТО рішуче протестують в Росії.

У лютому Верховна Рада України звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

У грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки до закон "Про оборону України", включивши в нього поняття "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО", "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО", "орган військової стандартизації" та їх тлумачення.