Грузія не приєднається до санкцій, щоб не псувати відносини з РФ - прем'єр

06 серпня 14:24

Країна "дуже цінує" те, що відновила торговельні відносини з Росією, сказав Гарібашвілі.

 

Грузія не приєднувалася і не планує приєднуватися до санкцій Євросоюзу проти Росії, заявив прем'єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі, передає "Грузия Онлайн".

"Особисто моя позиція, як голови уряду, полягає в наступному - я був і зараз теж залишаюся проти приєднання Грузії до санкцій ЄС проти Росії. Ми дотримувалися цієї позиції в минулому році, дотримуємося її і зараз", - підкреслив він.

За його словами, основна причина такої позиції Грузії в тому, що його країна "дуже дорожить тим, що відновила торговельні відносини з Росією".

"Ми змогли шляхом проведення прагматичної політики заново відкрити ринок, і ми це цінуємо", - сказав прем'єр.

За його словами, повідомлення про приєднання Грузії до санкцій проти Росії придумали "деструктивні сили", які "не бажають нормалізації відносин", в той час як інтересом Грузії є "відновлення добросусідських відносин з Росією".

При цьому він зазначив, що Грузія в 2014 році приєдналася до санкціями щодо Криму.

"Ми не маємо наміру змінювати позицію. Одна з 15 санкцій, до яких приєдналася Грузія в минулому році, стосувалася санкцій на вироблену в Криму і Севастополі продукцію. Як відомо, ми знаходимося в тому ж положенні, у нас є проблема щодо окупованих територій Абхазії і Південної Осетії, і ми того ж вимагаємо від інших держав", - зазначив Гарібашвілі.

"Виходячи з нашої політики невизнання (анексії Криму - ред.) це була неминуча необхідність. Інші санкції ми обговорили в уряді в минулому році і вирішили, що не будемо приєднуватися до санкцій проти Росії. Це рішення залишається в силі", - заявив прем'єр-міністр.

В кінці липня на сайті Європейської ради з'явилося повідомлення, що Україна, Грузія, а також п'ять інших європейських країн підтримують приведення їх законодавства до європейського в контексті санкцій проти Росії. Приєднання до декларації Україною і Грузією не означає автоматичне приєднання до санкцій проти Росії.

Читайте також: Грузія пом'якшує конфлікт з Росією – WSJ

Видання The Washington Post писало, що поки ЄС і НАТО холодні до відданої Грузії, проросійські настрої в країні ростуть. Автор зазначав, що в Грузії, як і в Молдові, ростуть проросійські настрої. Згідно з опитуванням в Грузії, кількість бажаючих на подальшу інтеграцію з ЄС впала з 80% до 68%, в той час як кількість тих, хто не проти інтеграції в Євразійський союз, досягла 31%.

Також американське видання зазначало, що хоча дипломатичні відносини між Тбілісі і Москвою залишаються натягнуті, економічні відносини активно розвиваються. Так, заборона РФ на грузинські вина була скасована ще в 2013 році, а торгівля між сторонами зростає. Росія до нинішнього моменту вивела на інформаційний ринок Грузії своє державне ЗМІ "Спутник", і вкладає інвестиції в енергетику Грузії.

Війна 2008 року між Грузією і Росією призвела до окупації російськими військами Абхазії і Південної Осетії, які згодом проголосили незалежність. Формально їх незалежність визнана лише кількома країнами в світі, включаючи РФ. На відміну від ситуації з анексією Криму, західні країни практично відразу ж відновили економічні зв'язки з Росією, минувши введення сильних економічних санкції відносно Росії, що також чимало розчарувало жителів Грузії.