Головного свідка у "справі Магнітського" отруїли рідкісною отрутою – FT

29 сiчня 13:01

У шлунку російського бізнесмена Олександра Перепеличного, який помер у 2012 році, знайдені сліди рідкісної отрути.

 

На попередніх слуханнях у справі про смерть російського бізнесмена і головного свідка у "справі Магнітського" Олександра Перепеличного у британському графстві Суррей було заявлено, що в шлунку покійного, як і передбачалося раніше, були знайдені сліди отруйної рослини гельземий (gelsemium elegans), пише британське видання The Financial Times.

Під час слухань було також заявлено, що, говорячи про загадкові обставини смерті російського бізнесмена, можна сказати про "паралелі" зі смертю Олександра Литвиненка. 21 січня, у Великобританії була опублікована доповідь про вбивство колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, в якій відповідальність за його загибель покладалася на його колишніх колег - Дмитра Ковтуна і Андрія Лугового. Згідно опублікованому в доповіді, Високий суд Лондона назвав Путіна "ймовірно" винним у вбивстві Литвиненка. Литвиненко працював у ФСБ в 1990-х роках, але після еміграції став критиком російських властей. Він помер у Лондоні в листопаді 2006 року від отруєння полонієм. Британська влада заявила, що причиною смерті стало отруєння радіоактивним ізотопом полонію і офіційно назвали Лугового і Ковтуна підозрюваними у вбивстві.

44-річний Перепеличний помер у 2012 році при загадкових обставинах - під час пробіжки недалеко від свого будинку в багатому містечку Вейбридж в Сурреї, нагадує видання. За попередніми коментарям слідчих, в шлунку російського бізнесмена знайшли сліди рідкісного хімікату – гельземий.

У четвер, 28 січня, адвокати інвестиційного фонду Hermitage Capital (якому перед смертю Перепеличний допомагав у розслідуванні операцій по відмиванню грошей в Росії) закликали коронера Річарда Треверса, передати це складне і важливе розслідування на розгляд у Високому суді в силу "можливих паралелей" зі смертю Литвиненка.

"Потенційні паралелі між смертю Олександра Литвиненка і загибеллю Перепеличного вже раніше обговорювалися", - сказала на слуханнях аредставитель фонду Hermitage Генрієтта Хілл. Вона також стверджує, що Литвиненко співпрацював з іспанськими прокурорами перед смертю, а Перепеличний перед смертю свідчив у швейцарській прокуратурі про нібито мало місце шахрайство.

Хілл акцентувала на тому, що слідство має передати Високого суду цю справу, тому що поліція графства Суррей хоче накласти гриф секретності на певні документи. Коронер Треверс відхилив це клопотання фонду Hermitage. Він заявив, що питання, пов'язані з грифом секретності не будуть вирішені, якщо справу буде передано у Високий суд.

Слідство у справі, раніше призначене на лютий 2016 року, перенесено на вересень.

28 листопада 2012 року в британському місті Вейбридж (графство Суррей) знайдений мертвим Олександр Перепеличний, якого вважали одним з головних свідків у справі про смерть у російському СІЗО юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Російському бізнесменові, який три роки тому звернувся до уряду Великобританії з проханням про політичний притулок, було 44 роки. Як стверджується, він володів "міцним здоров'ям". Судмедекспертам не вдалося встановити точну причину смерті Перепеличного, тому було вирішено провести додаткові процедури. Тіло бізнесмена виявили ще два тижні тому, але журналістам про це стало відомо тільки тепер. Перепеличний - вже четвертий чоловік, пов'язаний зі справою "групи Клюєва" і раптово пішов з життя. "Групи Клюєва" (групи бізнесмена РФ Дмитра Клюєва - ред.) підозрюють у причетності до злочинів у податковій сфері і до смерті Магнітського.

Нагадаємо, 37-річний юрист інвестиційного фонду Hermitage Capital Магнітський, що звинувачувався за статтею 199 КК РФ (ухилення від сплати податків), помер 16 листопада 2009 року в СІЗО "Матроська тиша". Комплексна судмедекспертиза встановила, що причиною смерті аудитора стало поєднання декількох захворювань, а також недоліки в наданні медичної допомоги та несвоєчасна діагностика захворювань.

Смерть юриста викликала широкий суспільний резонанс.