Голова ПАРЄ спробувала виправдати повернення Росії до Асамблеї

08 липня 02:37

За її словами, повернення Росії до складу ПАРЄ нібито дозволить налагодити більш успішну комунікацію з Кремлем щодо багатьох важливих питань.

 

Відновлення російської делегації у Парламентської асамблеї Ради Європи нібито дозволить більш тісно працювати з нею по ряду проблемних питань і зовсім-де не означає отримання Росією "карт-бланшу" на що-небудь, заявила у неділю, 7 липня, голова ПАРЄ Ліліан-Марі Паск'є під час виступу на сесії ПА ОБСЄ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Тепер ми знову можемо працювати з російськими колегами, у тому числі за тим досьє, за якими є проблеми. Ратифікація повноважень російської делегації не означає, що ми даємо їй карт-бланш", – стверджує Паск'є.

У спробах виправдати рішення ПАРЄ, Паск'є заявила, що наслідком відновлення Росії нібито стане налагодження діалогу з Москвою з приводу розслідування загибелі рейсу МН17 і повернення Україні захоплених у Керченській протоці моряків та кораблів. Також вона зазначила, що ПАРЄ не збирається відмовлятися від вираженої у 2014 році позиції з питання Криму і Донбасу.

"Ми продовжуємо захищати принципи, закріплені у міжнародному праві, яких ми прагнемо", - сказала вона.

В ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації в повному обсязі.

При цьому РФ не виконала жодну умову для повернення в організацію. Не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила українських політв'язнів і військовополонених моряків.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ в ПАРЄ, а делегація України відмовилася від участі у роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання. Депутати поставили перед президентом Володимиром Зеленським і МЗС питання про доцільність участі в інших органах Ради Європи.

Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина, Грузія та Швеція планують підготувати спільну резолюцію в ПАРЄ проти повернення делегації Росії.

Детальніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".