Голова МЗС Німеччини звинуватив Путіна у спробі виправдати вбивство чеченця в Берліні

13 грудня 12:03

Твердження Путіна про те, що запити на видачу Хангошвілі не знайшли взаєморозуміння у Німеччини, звучать безглуздо, зазначив Маас.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас спростував слова російського президента Володимира Путіна про реакцію його країни на спробу Москви домогтися екстрадиції колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

В ефірі телеканалу ZDF він сказав, що твердження про те, що неодноразові запити на видачу Хангошвілі нібито не знайшли "взаєморозуміння", "звучать безглуздо" і схожі на спробу виправдання вбивства Хангошвілі, передає DW.

Раніше в Берліні спростували заяви Путіна про звернення Росії до Німеччини із подібним запитом.

Як повідомлялося, Путін прокоментував вбивство Хангошвілі в Берліні на пресконференції в Парижі після "нормандського" саміту. Він назвав вбитого "бойовиком" і "кривавою людиною". Також президент РФ відкинув звинувачення в тому, що до вбивства могли бути причетні російські спецслужби, заявивши, що "це бандитське середовище, і там може статися все, що завгодно".

Хангошвілі застрелили 23 серпня в парку Малий Тіргартен у Берліні. Раніше в Росії він був оголошений в розшук за обвинуваченням у тероризмі. Хангошвілі виїхав до Німеччини після того, як у 2015 році в Грузії на нього здійснили черговий замах.

Передбачуваного вбивцю затримали того ж дня – чоловіка з російським паспортом на ім'я Вадима Соколова. Однак портал The Insider пізніше повідомив про те, що Соколов – насправді Вадим Красіков, якого Росія оголошувала в розшук через Інтерпол у 2014 році.

Розслідуванням вбивства займається Федеральна прокуратура Німеччини, оскільки є підозра в причетності до цього вбивства спецслужб іншої держави.

Німеччина критикувала Росію з приводу недостатнього співробітництва у розслідуванні на тлі численних свідчень того, що вбивство було виконане на замовлення російської або чеченської влади. У зв'язку з чим також були вислані два російських дипломати. РФ, у свою чергу, оголосила персонами нон грату двох співробітників посольства Німеччини в Москві.