Голова МЗС Британії Джонсон пішов у відставку

09 липня 17:13

Раніше у відставку пішли міністр з питань Brexit Девід Девіс і його заступник.

 

Міністр закордонних справ Великоъ Британії Борис Джонсон у понеділок, 9 липня, пішов у відставку, повідомляє The Guardain. Таким чином відставка Джонсона стала третьою міністерською відставкою на знак протесту проти плану прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей щодо "м'якого виходу країни з Європейського Союзу.

"Сьогодні вдень прем'єр-міністр прийняла відставку Бориса Джонсона з посади міністра закордонних справ. Про наступника буде повідомлено найближчим часом. Прем'єр-міністр дякує Джонсону за виконану роботу", - повідомив журналістам представник британського парламенту.

Раніше на переговорах у заміській резиденції британського прем'єра "Чекерс" Мей переконувала членів уряду-прихильників Brexit підтримати її план збереження зони вільної торгівлі з ЄС після виходу із Союзу.

Через незгоду з планом Мей у відставку пішли міністр з питань Brexit Девід Девіс і його заступник Стів Бейкер. Звільнення міністрів може посилити кризу в правлячій Консервативній партії.

Нагадаємо, 20 червня палата лордів британського парламенту затвердила остаточний варіант законопроекту про вихід Великої Британії з ЄС. 26 червня королева Великої Британії Єлизавета II дала згоду на прийняття законопроекту про Brexit.

Британія залишить Євросоюз у березні 2019 року. Після цього, протягом 21 місяця діятиме перехідний період. За цей час сторони мають узгодити питання нового формату відносин. На час перехідного періоду Сполучене королівство не зможе приймати участь у прийнятті спільних рішень членів ЄС, але продовжуватиме вносити кошти до бюджету організації та визнаватиме рішення Європейського суду. Крім того, Лондон залишатиметься членом європейського ринку та Митного союзу.