Голова МЗС Британії допустив посилення санкцій проти РФ після виходу з Євросоюзу

12 серпня 01:56

Сполучене Королівство може слідом за США і Канадою ввести в дію "акт Магнітського".

 

Після виходу з Європейського Союзу Британія може слідом за США і Канадою ввести в дію "акт Магнітського" і застосовувати його проти осіб, причетних до порушення прав людини в інших державах, заявив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Домінік Рааб.

"Порушники прав людини у будь-якій точці світу зіткнуться з наслідками для своїх дій. Із заморожуванням будь-яких активів у Британії і забороною на поїздки сюди. Ми подбаємо, щоб Британія не була безпечним притулком для тих, хто отримує вигоду, катуючи інших", - розповів очільник МЗС в інтерв'ю The Sunday Telegraph, опублікованому на сайті уряду в неділю, 11 серпня.

Рааб навів приклад Канади, яка в 2017 році прийняла власний "акт Магнітського", заборонивши фігурантам списку в'їзд до країни і заморозивши їхні активи.

"Вийшовши з і Євросоюзу і відновивши контроль над нашими санкційними правилами, уряд виконає положення "акта Магнітського", - запевнив міністр.

Сергій Магнітський був адвокатом і аудитором, який розкрив велику схему податкового шахрайства при проведенні аудиторської роботи для російської компанії Hermitage Capital Management. У листопаді 2008 року він був заарештований і затриманий російськими властями незабаром після дачі свідчень у рамках скарги, в якій стверджувалося, що група співробітників МВС Росії була задіяна в податковому шахрайстві на 5,4 мільярда рублів (230 мільйонів доларів США) за участю трьох компаній, що належать Ермітажу, Riland, Parfenion і Makhaon.

За викриття цього шахрайства Магнітський зазнав фізичного та психологічного тиску під час тримання під вартою, і 16 листопада 2009 року 37-річний юрист помер у слідчому ізоляторі в Москві.

"Акт Магнітського" був прийнятий у США в грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції проти осіб, причетних до порушення прав людини та принципу верховенства права в Росії. Спочатку його фігурантами стали особи, причетні до вбивства Магнітського, однак список неодноразово розширювався: до нього включили Дмитра Коввтуна і Андрія Лугового, які отруїли Олександра Литвиненка полонієм у Лондоні, голову Слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, главу Чечні Рамзана Кадирова та інших російських посадовців і силовиків.

У 2017 році набув чинності канадський варіант "акту Магнітського".

Британський Парламент підтримав аналогічний законопроект у травні 2018 року.