Голова Лівійської національної армії наказав атакувати літаки, кораблі та об'єкти Туреччини у Лівії

30 червня 01:29

Згідно із заявою Хафтара, Анкара здійснює "грубе втручання у внутрішні справи Лівії"; Ердоган підтримує визнаний міжнародним співтовариством Уряд національної єдності (УНЄ).

 

Маршал Лівії Халіфа Хафтар, який очолює Лівійську національну армію (ЛНА) і контролює більшу частину країни, у суботу, 29 червня наказав своїм силам негайно атакувати будь-який турецький корабель або літак, який буде знаходитися на лівійської території, а також знищити наземні турецькі об'єкти, повідомляє Deutsche Welle.

Згідно із заявою Хафтара, Анкара здійснює "грубе втручання у внутрішні справи Лівії"; Ердоган підтримує визнаний міжнародним співтовариством Уряд національної єдності (УНЄ), який контролює столицю Лівії, Тріполі, тоді як ЛНА діє в інтересах так званого "тобруцького уряду". Спікер ЛНА Ахмед аль-Місмарі заявив, що в Тріполі знаходяться турецькі військовослужбовці, а турецька авіація і БПЛА здійснюють вильоти в інтересах УНЄ.

У зв'язку з цим, підкреслив спікер ЛНА, з 29 червня всі турецькі кораблі і літаки на території Лівії "вважаються ворожими цілями" – не буде зроблено виключення і для комерційних рейсів, на які також поширено заборону. Міжнародний аеропорт Беніна на сході Лівії вже оголосив, що більше не приймає рейси з Туреччини.

З 5 квітня у районі столиці Лівії тривають бої між військами міжнародно визнаного уряду та Лівійської національної армії маршала Халіфи Хафтара.

Маршал Халіфа Хафтар підтримує так званий "уряд у Тобруку", сформований у 2014 році; під його контролем - схід і частина півдня Лівії. Визнаний легітимним Уряд національної єдності (УНЄ), створений за підтримки Ради безпеки ООН, насилу контролює лише захід країни. На відміну від УНЄ, який спирається на США та Захід, Хафтар користується підтримкою ОАЄ, Єгипту, Росії, Ірану та Сирії.

У жовтні 2018 року британські ЗМІ писали, що Росія планує взяти під свій контроль розорену громадянською війною та безвладдям Лівію, перетворивши її на "нову Сирію" - свій оплот на півночі Африки. Зокрема, Москва відправила в Лівію співробітників спепризначення та військової розвідки, які готують кадри для армії маршала Хафтара, і постачає йому важке озброєння. А в Тобруці та Бенгазі розташовані бази бойовиків ПВК "Вагнер".

Докладніше про роль Росії у Лівії читайте у статті Василя Короткого "Лівійська вибухонебезпечна суміш. Російський каталізатор" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".