Голландська поліція затримала "утрехтського стрілка"

18 березня 20:46

Затриманий виявився голландцем турецького походження, раніше судимим.

 

Поліція заарештувала голландця, турка за походженням, підозрюваного в тому, що він застрелив трьох людей і поранив п'ятьох у трамваї в місті Утрехт у понеділок, 18 березня.

Поліція повідомила, що підозрюваний, 37-річний Гокмен Таніс, був узятий під варту після багатогодинного переслідування, повідомляє Reuters.

Місто було заблоковане після стрілянини, незабаром після ранкової години пік, її влада спочатку назвала терористичним актом. Поліція провела рейди в декількох місцях після публікації фотографії Таніса.

Але через кілька годин після стрілянини мотив бойовика отримав інше пояснення. Прокурор сказав, що це може бути "за сімейними обставинами", а державне інформаційне агентство Туреччини "Анадолу", цитуючи родичів ощзброєної людини, заявило, що він обстріляв родича в трамваї, а потім вистрілив у інших, які намагалися їм допомогти.

Влада підняла загрозу тероризму в тихій провінції Утрехт до самого високого рівня, у школах скасували заняття, а воєнізована поліція посилила безпеку в аеропортах, мечетях і всій життєво важливій інфраструктурі.

Рівень загрози був знижений на один щабель після того, як підозрюваний був заарештований.

Як відомо, в Утрехті був відкритий вогонь у трамваї 18 березня, в результаті стрілянини загинули три людини, а постраждали п'ять.

Нагадаємо, що в новозеландському місті Крайстчерч невідомі відкрили стрілянину в двох мечетях. Правоохоронці вже затримали чотирьох підозрюваних – троє чоловіків і жінку. На момент атаки, за словами свідків, в мечетях перебувало близько 300 та 200 людей. Прем'єр-міністр країни Джасінда Ардерна назвала напад терактом. Після інциденту всі мечеті закрили в цілях безпеки.