Глава Пентагону прибув із неоголошеним візитом в Афганістан

13 березня 08:54

Меттіс спробує політично врегулювати питання з талібами.

 

У столицю Афганістану прибув 13 березня міністр оборони США Джим Меттіс. Про візит раніше не повідомляли з міркувань безпеки, передає "Радіо Свобода".

Зазначається, що очільник Пентагону має зустрітися з генералом Джоном Ніколсоном, головним американським командиром в Афганістані, а також з президентом Афганістану Ашрафом Гані.

Він, зокрема, має обговорити перспективи залучення деяких представників екстремістського угруповання "Талібан" до мирних переговорів з афганським урядом.

На думку Меттіса 16-річну війну в країні можна припинити шляхом політичного врегулювання питання з талібами.

"У нас були деякі групи талібів, невеликі групи, які або почали приходити, або виявляли інтерес до розмови", – заявив американських міністр про можливу перспективу переговорів з "Талібаном".

Нещодавно президент Афганістану Ашраф Гані заявив про готовність до діалогу з рухом "Талібан". Він, зокрема пропонує визнати повстанців-"талібів" законною політичною групою. Це, на його думку, може призвести до переговорів, спрямованих на припинення війни.

Крім того, ув'язнені "таліби" можуть бути звільнені, а їхні імена видалені з міжнародних "чорних списків", а колишні бійці та біженці можуть бути реінтегровані й забезпечені робочими місцями. У свою чергу, рух повинен визнати афганський уряд і поважати верховенство закону.

"Талібан" бореться за відновлення ісламського правління в країні, після його повалення в 2001 році військами США і НАТО. Рух має намір почати переговори зі Сполученими Штатами, проте поки відмовився від прямих переговорів із Кабулом.

США минулого року активізували військову допомогу Афганістану, зокрема, за рахунок різкого збільшення повітряних ударів, з метою зрушити ситуацію з мертвої точки та примусити "талібів" сісти за стіл переговорів.

Під контролем "Талібану" все ще перебуває більша частина території країни, вони продовжують атакувативійськовослужбовців Збройних сил Афганістану і взяли на себе відповідальність за два великі теракти в Кабулі минулого місяця, в яких були вбиті або поранені сотні цивільних осіб.