Глава МЗС Японії має намір приїхати до Москви, щоб обговорити тему "спірних островів" Курильського архіпелагу

22 листопада 16:47

Після закінчення Другої світової війни між СРСР і Японією мирний договір так і не був підписаний. Тепер Японія претендує на ланцюжок островів у Тихому океані, які знаходяться під контролем Росії.

 

У п'ятницю, 22 листопада, стало відомо про те, що міністр закордонних справ Японії Тосиміцу Мотегі погодився приїхати в РФ на переговори про укладення мирного договору після багаторічного спору, через який дві країни формально залишаються у стані війни, пише Reuters, посилаючись на представника японського міністерства.

Мотегі зустрівся з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і погодився приїхати в Росію в середині грудня, щоб обговорити це питання, повідомив чиновник на полях зустрічі країн "Великої двадцятки" в японському місті Нагоя.

Японія претендує на ланцюжок островів у Тихому океані, які знаходяться під контролем Росії. З-за цього територіального спору дві країни так і не уклали офіційний мирний договір після закінчення Другої світової війни.

У серпні повідомлялося, що влада РФ готові передати під контроль Японії два спірних острови Курильського архіпелагу - Шикотан і Хабомаї. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про те, що передача двох островів можлива тільки після визнання Японією підсумків Другої світової війни і укладення мирного договору, повідомляють російські державні телеканали.

Глава російської дипломатії додав, що Росія є юридичною продовжувачем СРСР і тому визнає Декларацію 1956 року, за якою країна готова повернути два острови Курильської гряди лише після укладення мирного договору між сторонами.