Глава канадського МЗС Христя Фріланд може стати заступником прем'єра з питань внутрішніх справ

17 листопада 00:08

В Канаді серйозно стурбовані відновленням національної єдності

 

Виконуюча обов'язки голови МЗС Канади Христя Фріланд може отримати нову посаду в формованому уряді прем'єр-міністра Джастіна Трюдо. Про це в п'ятницю повідомив телеканал CBC.

За даними джерел видання, зараз обговорюється можливість переведення Фріланд на керівну посаду в створюваному Міністерстві міжурядових справ Канади, яке буде займатися вирішенням внутрішніх проблем країни. Нове відомство створюється з урахуванням підсумків минулих парламентських виборів, на яких правляча Ліберальна партія Трюдо здобула перемогу, але не змогла отримати більшість голосів виборців, повністю втративши підтримку жителів Західної Канади. Завданням цього міністерства, за інформацією джерела CBC, стане "відновлення національної єдності" шляхом вирішення внутрішніх канадських проблем.

При цьому, щоб перевести Фріланд з поста міністра закордонних справ, який неофіційно вважається другим за значимістю після посади прем'єр-міністра, не зважав зниженням в кар'єрній драбині, пропонується ввести для неї нову посаду - заступника прем'єр-міністра з внутрішніх справ.

51-річна Христя Фріланд народилася у канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом'як-Фріланд, українка за походженням. Фріланд - сильний і шанований політик, раніше була журналістом.

Журналістську кар'єру Фріланд починала в Україні як стрингер Financial Times, The Washington Post і The Economist.

Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд під час зустрічі 2 липня у Торонто наголосили на важливості консолідації міжнародної коаліції для протидії російській агресії.

Також Зеленський підтвердив, що курс України на повноправне членство в ЄС і НАТО залишається незмінним, і висловив сподівання на подальшу активну взаємодію з Канадою у питаннях євроатлантичної інтеграції нашої країни.