Глава Держдепу США вперше за 40 років відвідав невизнану Турецьку республіку Північного Кіпру

04 грудня 14:12

США встановили дипломатичні контакти з владою спірних територій у травні минулого року.

 

Джон Керрі став першим держсекретарем США, який відвідав невизнану Турецьку республіку Північного Кіпру (ТРПК), повідомляє AFP у п'ятницю, 4 грудня.

У ході нинішнього візиту на Кіпр Керрі спочатку зустрівся з президентом Кіпру Нікососом Анастасіадосом і міністром закордонних справ грецької частини острова Ионнісом Касулідісом. Потім держсекретар США провів зустріч з головою ТРПК Мустафою Акинджі.

До цього ТРПК відвідував віце-президент США Джо Байден. Цей візит відбувся в травні 2014 року.

20 жовтня міністр закордонних справ Кіпру Іоанніс Касулідіс заявив про намір блокувати вступ Туреччини в ЄС через присутність турецьких військ у Північному Кіпрі. Між тим прискорення процесу вступу Туреччини в ЄС було обіцяно їй в обмін на допомогу у вирішенні міграційної кризи в ЄС.

На початку жовтня президент Північного Кіпру Мустава Акинджі заявив, що об'єднання Кіпру можна досягти за кілька місяців, якщо переговори з представниками греків-кіпріотів будуть продовжуватися в тому ж темпі і з тією ж рішучістю, як останнім часом.

Читайте також: Лідери роз'єднаного Кіпру готують референдум про возз'єднання острова

Після зустрічі з генсеком ООН Пан Гі Муном Акинджі заявив про досягнення домовленості з Анастасіадіасом про активізацію переговорів у листопаді. За його словами, мета може бути досягнута вже в січні 2016 року. Спостерігачі відзначали, що врегулювання проблеми Північного Кіпру не тільки стабілізує регіон, але і принесе учасникам переговорного процесу значні економічні вигоди, дозволивши, наприклад, налагодити постачання кіпрського газу з Левантійського регіону Середземного моря через Туреччину в ЄС.

Розділ Кіпру

У 1974 році почалася точка відліку в історії турецького Північного Кіпру. За підтримки режиму "чорних полковників" - грецької військової хунти - на острові стався військовий переворот. Під приводом відновлення конституційного ладу в липні 1974 року на Кіпр вторглися турецькі війська. Силова акція призвела до розділу острова.

У 2014 році об'єднавчі переговори були перервані: грецька сторона вийшла з процесу через розбіжності з приводу розробки газових родовищ на шельфі північної частини острова.