Глава Держдепу США Керрі сподівається на мирне угода Ізраїлю і Палестини через 9 місяців

30 липня 20:15

Учасники близькосхідних переговорів у Вашингтоні "націлені на прийняття важких рішень".

 

Ізраїльтяни і палестинці докладуть всі сили для того, щоб укласти "остаточну мирну угоду через дев'ять місяців". Про це заявив держсекретар США Джон Керрі.

За його словами, учасники близькосхідних переговорів у Вашингтоні провели "дуже позитивні" бесіди. "Сторони націлені на прийняття складних рішень, - сказав держсекретар. - Ми провели конструктивні й позитивні зустрічі, як з участю США, так і в двосторонньому форматі".

Він також підкреслив, що представники Ізраїлю і Палестини домовилися про те, "що всі варіанти для обговорення повинні знаходитися на столі переговорів".

Держсекретар також повідомив, що представники ізраїльської та палестинської делегацій домовилися про нову зустріч, яка відбудеться через два тижні. "Сторони домовилися зустрітися через два тижні або на ізраїльській, або на палестинській території", - сказав Джон Керрі.

- Ізраїль і Палестина вперше за три роки повернулися за стіл переговорів

Влада Ізраїлю "зроблять в найближчі дні і тижні кроки з поліпшення ситуації на Західному березі річки Йордан і в секторі Гази", - зазначив держсекретар США.

Він наголосив, що "забезпечення безпеки Ізраїлю дасть переваги палестинцям", і, за його словами, палестинська сторона "визнає це".

"Ось чому ми бачимо настільки значне поліпшення законності і порядку і настільки істотне скорочення числа терористичних атак, що виходять із Західного берега річки Йордан", - сказав держсекретар.

Керівники ізраїльської та палестинської делегацій відзначили важливість відновлення близькосхідних переговорів.

"Ми знаємо, що переговори будуть непростими. Але ми сподіваємося, що вони запалять іскру надії", - сказала глава ізраїльської делегації, міністр юстиції єврейської держави Ципі Лівні. Вона відзначила важливість "надії на мир для майбутніх поколінь".

Зі свого боку, головний палестинський парламентер з питань миру Саїб Арікат підкреслив, що "для палестинського народу настала пора отримати незалежність і жити у вільній і процвітаючій країні".

Раніше сьогодні президент США Барак Обама провів коротку зустріч з главами делегацій Ізраїлю і Палестини.

Переговори були присвячені вимозі палестинців повернення окупованих територій на Західному березі річки Йордан, створення палестинської держави в кордонах 1967 року, статусу Єрусалиму і повернення палестинських біженців.

Востаннє сторони конфлікту сідали за стіл переговорів у жовтні 2010 року. Тоді консультації вкотре закінчилися провалом, що змусило попереднього спецпредставника США з близькосхідного врегулювання Джорджа Мітчелла відмовитися від цієї посади. !zn

Читайте також:

Обама запевнив Аббаса в підтримці незалежності Палестини

Ехуд Барак порівняв кризу на Близькому Сході з крахом Османської імперії

Палестина отримала в ООН статус держави-спостерігача

Ізраїль не виключив, що йому доведеться почати діяти проти Ірану раніше за США