Генсек НАТО пояснив, чому діалог з Росією не буде припинено

11 липня 14:29

"Коли відносини напружені, важливо розмовляти з Росією, щоб знизити напруженість" - заявив Єнс Столтенберг.

 

НАТО не сприймає окупацію Криму Росією, але це не привід ізолювати РФ, заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг у середу, 11 липня, на саміті в Брюсселі. Він висловив упевненість у необхідності діалогу з Російською Федерацією, навіть у тому випадку, якщо НАТО "не вірить у поліпшення відносин".

"Ми як і раніше не визнаємо приєднання Криму, втручання у вибори інших країн, але через це не можна ізолювати Росію", - сказав генсек НАТО, зазначивши, що приклади, "коли Росія втручалася у внутрішні справи інших держав, бачили в Солсбері, в Чорногорії".

"Для мене це не аргумент на користь ізоляції Росії. Щоб ми перестали розмовляти з Росією. Я думаю навпаки, коли відносини напружені, важливо розмовляти з Росією, щоб знизити напруженість", - вважає Столтенберг.

Також він констатував, що Росія використовує свої війська проти сусідніх держав – України, Грузії і Молдови. За словами Столтенберга, його позиція щодо Росії полягає в тому, що НАТО має бути єдиним і збільшувати інвестиції в оборону, а діалог з Росією треба продовжувати, тому що вона залишається сусідом Альянсу.

При цьому він підкреслив, що не варто забувати про анексію Криму, кібератаки, втручання у внутрішню політику інших країн, проте "щоб змінити ситуацію на краще, необхідно використовувати всі інструменти".

Нагадаємо, що саміт НАТО проходить 11-12 липня в Брюсселі. Згідно з програмою саміту, на 12 липня запланована зустріч за участю президента України Петра Порошенка і президента Грузії Георгі Маргелашвілі.

Раніше генсек НАТО виключив можливість Москви заблокувати вступ України до Альянсу. Йенс Столтенберг зазначив, що питання щодо членства України та Грузії в НАТО вирішуватимуть тільки ці країни разом з 29 членами Альянсу.