Генпрокурор США покаже звіт розслідування російського втручання протягом тижня

09 квiтня 17:59

Конгрес не отримає невідредаговану версію звіту.

 

Генеральний прокурор США Вільям Барр заявив у вівторок в комітеті з асигнувань Палати представників Конгресу, що зможе опублікувати доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо розслідування російського втручання у вибори "протягом тижня". У доповіді буде колірне кодування і пояснювальні примітки, передає Axios.

Барр сказав, що Мюллер зараз працює з Міністерством юстиції, щоб визначити інформацію, яка підпадає під 4 категорії і мають бути відредаговані.

Генпрокурор також сказав, що він запропонував Мюллеру розглянути його лист на 4 сторінках 24 березня, в якому резюмуються "основні висновки" доповіді, але Мюллер відмовився. Коли його запитали, поінформував він Білий дім з приводу звіту, Барр відмовився відповідати: "Я сказав те, що збираюся сказати з приводу звіту сьогодні".

Барр також підтвердив, що Конгрес не отримає невідредаговану версію звіту, але він "радий поговорити з спікером Надлером і спікером Гремом про те, чи вважають вони, що їм потрібно більше інформації".

24 березня генпрокурор США Вільям Барр спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Барру. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повній публікації документу, тоді як Барр пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.