Генеральний інспектор Бундесверу бачить в Росії загрозу для Європи – ЗМІ

21 квiтня 07:30

Генерал Цорн поставив у приклад численні факти російської агресії, нехтування міжнародним правом і провокаційних дій проти країн Європи.

 

Генеральний інспектор Бундесверу Еберхард Цорн заявив про факти, які вказують на небезпеку, яку Росія представляє для Європи, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інтерв'ю Цорна ряду видань медіагрупи Redaktionsnetzwerk Deutschland.

"Факти говорять самі за себе", – сказав Цорн, поставивши у приклад анексію Росією українського півострова Крим, конфлікт на сході України і гібридну війну, отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки в британському Солсбері, а також порушення Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Цорн окремо торкнувся питання ракетного договору – на його думку, для заміни механізму 1987 року, який продемонстрував свою неефективність, потрібно створити щось нове. При цьому новий механізм контролю озброєнь в обов'язковому порядку повинен включати до себе не тільки Росію і США, а й інші країни-володарі ядерної зброї – наприклад, Китай.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД.США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернеться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД.

Раніше заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про підготовку нового договору з контролю за ракетами середньої і меншої дальності читайте у статті Олексія Їжака "Договір помер. Хай живе договір!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".