Генасамблея ООН засудила дії Ізраїлю у секторі Газа

14 червня 03:20

За резолюцію проголосувало 120 держав, проти неї виявилися вісім (включаючи США і Ізраїль), не стали висловлювати свою точку зору 45 країн.

 

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй 13 червня прийняла резолюцію, яка засуджує Ізраїль за дії у секторі Газа; документ підтримали 120 країн, вісім проголосували проти, 45 – утрималися, повідомляє AFP в Twitter.

Серед країн, що виступили проти резолюції Генасамблеї, очікувано виявилися США та Ізраїль. Також США внесли поправку, у якій засуджувалися обстріли Ізраїлю з боку ХАМАС, однак її відхилили.

Резолюція вимагає від Ізраїлю "утриматися від використання надмірної, непропорційної і невибірковою сили проти мирних жителів Палестини". Крім того, Генасамблея ООН закликає до оперативних дій для забезпечення негайного, міцного і повністю дотримуваного припинення вогню в регіоні.


У день перенесення посольства США з Тель-Авіва до Єрусалима, 14 травня, відбулися масові протести палестинців в секторі Газа поблизу ізраїльського кордону. Внаслідок протистояння мітингувальників із армією Ізраїлю загинуло 60 осіб, близько 2700 отримали поранення. Як пізніше стало відомо, 52 убитих були членами угрупування ХАМАС, визнаного терористичним у низці країн.

Президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю та 6 грудня та доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалима. Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.

Лідери Європейського Союзу на Саміті в Брюсселі 14 грудня підтвердили незмінність позиції по Єрусалиму. Вона зводиться до відданості ідеї двох держав – єврейської та палестинської, які шляхом переговорів повинні вирішити подальшу долю міста.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму та його наслідки для США читайте у статті політолога Віктора Каспрука "Столичне питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".