G7 випустить заяву на випадок, якщо Британія проголосує за вихід з ЄС - Reuters

23 червня 09:17

Міністри фінансів семи країн хочуть "заспокоїти фінансові ринки" у разі Brexit.

 

Лідери країн "Великої сімки" готують заяву, в якій вони підкреслять свою готовність заспокоїти ринки, якщо Великобританія на референдумі проголосує за вихід з Європейського Союзу, повідомляє Reuters з посиланням на слова урядовців, безпосередньо знайомих з підготовкою такої заяви.

Глави фінансових відомств країн G7 обговорюють проект заяви, яка буде опублікована найближчим часом після того, як стануть зрозумілими результати референдуму в четвер. Заява повинна підтвердити угоду між країнами "сімки" про те, що "надмірна волатильність і безладний рух валют небажані".

Читайте також: Brexit спровокує в Британії "чорну п'ятницю" - Сорос

При цьому міністр фінансів Японії Таро Асо також може випустити окрему заяву, яка буде направлена на запобігання надмірного зміцнення ієни від голосування за Brexit.

Світові ринки нервово спостерігають за закінченням референдуму, який все ще неможливо визначити точно; інвестори і політики попереджають, що голосування за вихід Великобританії з ЄС може спричинити сум'яття на фінансових ринках.

Основні центральні банки готові використовувати існуючі механізми для забезпечення екстреної ліквідності для вирішення можливого дефіцита доларових коштів у зв'язку з референдумом Brexit.

Читайте також: Brexit стане серйозним ударом для Китаю - National Interest

Також Reuters нагадує, що країни G7 раніше вже публікували спільні спеціальні заяви для того, щоб заспокоїти ринки, як це було, наприклад, в 2012 році, коли посилилася грецька боргова криза.

Більше про Brexit та його причини, а також про наслідки для України читайте на DT.UA у спецпроекті "Brexit. Піти не прощаючись".