Freedom House заявила про вплив дезінформації на вибори в 18 країнах

14 листопада 11:35

Маніпулювання онлайн-контентом призвело до загального спаду свободи в інтернеті, вважають правозахисники.

 

За останній рік тактика онлайн-маніпулювання і дезінформації позначилася на виборах у 18 країнах, сказано у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House "Свобода в мережі-2017", оприлюдненому 14 листопада.

Так, за даними правозахисників, онлайн-маніпуляції і тактика дезінформації в минулому році зіграли важливу роль на виборах, принаймні у 18 країнах, включаючи вплив Росії на виборчий процес у Сполучених Штатах.

"Маніпулювання онлайн-контентом призводить сьомий рік поспіль до загального спаду свободи в інтернеті", - йдеться в повідомленні.

Майже половина з 65 країн, які оцінювались в звіті "Свобода в мережі-2017", показали спад свободи, і лише 13 – продемонстрували незначне зростання.

"Використання платних коментаторів і політичних ботів для розповсюдження державної пропаганди було засновано Китаєм і Росією, але тепер стало глобальним", - заявив президент Freedom House Майкл Абрамович. Серед 30 країн, де уряди використовують так звані армії "лідерів думок", виявилися Венесуела, Філіппіни і Туреччина.

"Кількість урядів, які намагаються контролювати обговорення в інтернеті, зростає з кожним роком", - зазначає Freedom House, який почав систематично відслідковувати це явище з 2009 року.

Згідно з інформацією правозахисників, українська влада заблокувала деякі інтернет-сервіси російського походження, у тому числі популярні соціальні мережі та пошукову систему. Це сталося після того, як російські агенти заполонили соціальні медіа сфабрикованими повідомленнями, які просувають вплив Кремля.

Серед країн, які обмежують інтернет найменше, названі Ісландія, Естонія і Канада, Сполучені Штати посіли п'яте місце у цьому списку.

Як повідомлялося раніше, в Іспанії звинуватили хакерів із РФ та Венесуели у втручанні в каталонську кризу. Як зазначив представник Народної партії Іспанії в Європейському парламенті Естебан Гонсалес Понс, метою цього "втручання" є спроба дестабілізувати Євросоюз.