Французький парламент першим підтримав угоду з Грецією

15 липня 20:56

Франція стала першою країною, парламент якої схвалив угоду з Грецією.

 

Парламент Франції підтримав угоду з Грецією, повідомляє французьке видання Le Figaro.

Спочатку голосування пройшло в нижній палаті парламенту - національних зборах, де за угоду з Грецією висловилися 412 депутатів.

У той же час, проти виступило 69 французьких законодавців, ще 49 депутатів утрималося.

Через кілька хвилин угоду з Грецією також підтримав і Сенат - верхня палата парламенту Франції. "За" проголосувало 260 парламентаріїв, проти - 23.

Таким чином, Франція стала першою країною, парламент якої схвалив угоду з Грецією.

Крім того, в середу ввечері відбудеться голосування в грецькому парламенті.

Як відомо, на саміті ЄС, який розпочався в неділю і завершився в понеділок вранці, були узгоджені принципи програми економії в Греції.

15 липня Єврокомісія заявила, що ЄС готовий надати Греції 35 млрд євро до 2020 року за умови виконання вимог, які були узгоджені Евросаммитом.

Крім того, парламент Греції до кінця дня повинен ухвалити перший пакет непопулярних реформ, що послужить сигналом для схвалення угоди з ЄС, після чого Євросоюз почне виділяти Греції фінансову допомогу. Також повідомлялося, що парламент і уряд Греції розділилося після операції Ціпраса з кредиторами, тому для прийняття законів у парламенті він шукає підтримки в опозиції.

Ціпрас напередодні також заявив, що він був змушений прийняти угоду з ЄС, хоча особисто не вірить в нього. Також повідомлялося, що в середу профспілки Греції оголосили страйк.

13 липня лідери ЄС підтвердили досягнення угоди з Грецією. Президент Європарламенту Мартін Шульц також зазначив, що тимчасовий вихід Греції з єврозони більше не є предметом обговорення, так як сторони просунулися в переговорах.

Пізніше FT повідомило подробиці перебігу переговорів, в яких президент Франції Франсуа Олланд підтримав Грецію.

Греція не виплатила МВФ частина боргу до 1 липня, чим фактично оголосила дефолт. На референдумі 5 липня грецький народ висловився проти ухвалення умов кредиторів - 61,31% сказали "ні". При цьому грецький прем'єр Алексіс Ціпрас і його команда агітувала греків сказати "ні" кредиторам, щоб нібито покращити переговорну позицію Греції перед МВФ, ЄЦБ та Євросоюзом. У той же час, як повідомляють західні ЗМІ, референдум практично ні на що не вплинув - в кінцевому підсумку Греція була змушена прийняти основні вимоги кредиторів, від яких вперто відмовлялася місяці переговорів.

Мінфін Німеччині до останнього відмовлявся приймати навіть нові пропозиції Греції, в яких Ціпрас йшов на великі поступки, і розглядав варіант виходу Греції з єврозони на п'ять років.