Франція заявила про припинення продажу зброї для Туреччини

12 жовтня 23:33

Зі спільною заявою виступили міністри закордонних справ та оборони Франції.

 

Франція заявила про призупинення продажу озброєння для Туреччини і попередила Анкари про загрозу, яку турецька операція "Джерело миру" в Сирії становить для європейської безпеки, стверджує видання Jerusalem Post.

"В очікуванні припинення цього наступу Франція вирішила призупинити всі плани з експорту до Туреччини зброї, яка може бути використана у цьому наступі", – сказано в спільній заяві міністрів закордонних справ та оборони Франції.

Раніше про припинення збройових поставок для Туреччини заявила Німеччина.

Нагадаємо, 9 жовтня президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив про початок військової операції "Джерело миру" на північному сході Сирії. Турецьке керівництво планує створити в регіоні буферну "зону безпеки" і переселити туди, очевидно, після вигнання курдів близько 2 млн сирійських біженців.

Євросоюз закликав Туреччину припинити операцію в Сирії. Президент США Дональд Трамп збирається доручити Міністерству фінансів підготувати санкції проти Туреччини за порушення прав людини в Сирії і за дестабілізацію ситуації в регіоні.

Туреччина анонсувала нову військову операцію проти курдських загонів на півночі Сирії ще в серпні. Ця операція стала третьою на території Сирії, їй передували "Щит Євфрату" й "Оливкова гілка". Цього разу турецька армія діятиме на східному березі річки Євфрат.

Операція "Джерело миру" може не лише похитнути той крихкий баланс сил, який встановився останніми роками між основними сторонами громадянського конфлікту, а й спричинити далекосяжні геополітичні наслідки. Детальніше читайте у матеріалі Миколи Замікули "Ердоган знайшов "Джерело миру"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".