Франція закликає на екстрене засідання коаліції через наступ Туреччини в Сирії

11 жовтня 10:31

Ініціатором зустрічі став Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан. Згідно його думку, коаліція в яку входять понад 30 країн, повинна обговорити ряд питань, тому що ІДІЛ може завдати удару в будь-який момент.

 

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив про необхідність негайно провести зустріч міжнародної коаліції по боротьбі з "Ісламським державою", щоб обговорити наступ Туреччини проти курдських бойовиків на півночі Сирії, повідомляє Reuters.

Ле Дріан заявив на телеканалі France 2, що коаліція, в яку входять понад 30 країн, повинна обговорити ряд питань, тому що "Ісламська держава" може скористатися зміною ситуації на місцях, щоб відродитися.

"Сьогодні коаліція повинна сказати, що ми збираємося робити, як ви, Туреччина, хочете діяти і як ми будемо забезпечувати безпеку на території, де знаходяться бойовики?" – сказав Ле Дріан.

9 жовтня, Туреччина почала перекидати свої війська на північний схід Сирії. У місті Рас-ель-Айн прогриміло кілька потужних вибухів, над містом літають турецькі військові літаки.

Франція є одним з головних союзників Сполучених Штатів в очолюваній США коаліції, яка бореться з "Ісламським державою" в Сирії та Іраку, а її військові літаки використовуються для нанесення ударів по бойових цілей.

Десятки французьких військових також утримуються курдськими групами в районах, поблизу з тими, де настає Туреччина. У США заявили, що в четвер взяли в полон двох особливо небезпечних бойовиків.

За словами Ле Дріана, Франція не змінила свою позицію щодо того, що бойовиків слід судити і саджати у в'язницю там, де вони здійснили свої злочини, виключаючи будь-яку можливість їх повернення додому.

10 жовтня, Рада безпеки ООН під час заритого засідання не змогла узгодити спільну заяву щодо ситуації в північній частині Сирії, де Туреччина почала військову операцію. Збори ініціювали Німеччина, Франція, Британія, Бельгія і Польща, висловивши при цьому тривогу через військову операцію.

Європейські країни в Радбезі ООН закликали Туреччину припинити в Сирії військові дії. У свою чергу Росія закликала до "стриманості" і "прямого діалогу" між двома державами. Представники РФ заявили про те, що Москва не готова підписати заяву європейських колег.

Раніше повідомлялося, що військова операція проти курдів, яку розпочала Туреччина на півночі Сирії, може обернутися для цієї країни масштабними санкціями США. В даному випадку об'єдналися обидві партії - демократи і республіканці - і підготували соответстующий законопроект.

Одним з укладачів документа є сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Він написав у Twitter, що працював разом зі своїм колегою-демократом Крісом Ван Холленом, і тому законопроект, як очікується, отримає підтримку обох партій в конгресі.

Проект передбачає заморожування активів президента Туреччини, віце-президента, міністрів оборони, закордонних справ, фінансів, торгівлі, енергетики. Також пропонується обмежити видачу віз цим людям для поїздок в США.

Також заплановані обмежувальні заходи, що стосуються енергетичного та військового секторів.

Озброєна опозиційна коаліція "Сили демократичної Сирії" розцінила дії США як "удар в спину". Американський військовий контингент діяв у тісному контакті з СДС, які воюють проти ИГИЛ і режиму Башара Асада. До складу СДС входять також курдські загони самооборони YPG, проти яких Туреччина провела серію операцій. Анкара вважає курдські формування в Сирії терористичними і звинувачує їх у підтримці сепаратистів з "Робочої партії Курдистану".

10 жовтня, Туреччина заявила про успішне просування своїх військ на території Сирії в рамках операції "Джерело миру". Уточнюється, що протягом минулої доби турецька артилерія і авіація завдала ударів по 181 об'єкту в прикордонних районах Сирії і вже нейтралізувала 109 терористів.

Напередодні турецький парламент ратифікував пропозицію про продовження військового мандата на операції в Сирії та Іраку до 30 жовтня 2020 року.