Франція розширила повітряну операцію проти ІД на Лівію - Reuters

04 грудня 16:08

Раніше уряд Франції не визнавав розширення операцій на Лівію, проте в листопаді розвідувальні польоти таки відбулися.

 

Французькі ВПС провели розвідувальні та спостережні польоти над Лівією, в тому числі над районами, які контролюються "Ісламською державою", повідомляє агентство Reuters з посиланням на документ із канцелярії французького президента Франсуа Олланда.

За даними документа, дві розвідувальні місії відбулися 20 і 21 листопада над містами Сирт і Тобрук.

Агентство нагадує, що французькі військові літаки бомбили "Ісламська держава в Іраку більше року, а в Сирії з вересня. Франція активізувала свої бомбардування в Сирії після нападів бойовиків ІД в Парижі на 13 листопада.

Французький уряд раніше не визнавав проведення операцій у Лівії.

"Плануються й інші розвідувальні та спостережні польоти", - йдеться в документі.

Поки що агентству не вдалося отримати коментарі ні у міністерства оборони Франції, ні в канцелярії французького президента.

Читайте також: Олланд пообіцяв "знищити армію фанатиків", які вчинили теракти в Парижі

Увечері 13 листопада в Парижі сталася серія скоординованих нападів - стрілянина на вулицях і в кафе з автоматичної зброї, вибухи, в тому числі терористів-смертників, захоплення заручників в концертному залі. В результаті атак загинули не менше 129 осіб і 352 були поранені. У той же день Франсуа Олланд виступив із зверненням, в якому повідомив про введення в країні надзвичайного стану. Пізніше президент Франції звернувся до парламенту із закликом продовжити в країні режиму надзвичайного стану на три місяці. Він також закликав до реформування конституції, щоб "влада могли діяти проти тероризму, який набув масштабів війни".