Франція обурилася через вимогу Трампа не лізти у відносини США та Ірану

10 серпня 06:45

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Парижу не потрібно отримувати у когось дозвіл, щоб спілкуватися з Іраном.

 

Франція рішуче відкинула звинувачення США Дональда Трампа у втручанні Парижа до політики США по відношенню до Ірану, вказав у п'ятницю, 9 серпня, французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан, передає Deutsche Welle.

Дріан обурився безцеремонним коментарем Трампа, який звинуватив президента Франції Еммануеля Макрона у спробі грати роль посередника між США та Іраном. Також, підкреслив глава міністерства закордонних справ Франції, Париж не потребує чийогось дозволу, щоб публічно демонструвати та висловлювати свою позицію щодо Ірану. Франція має на це повне право, як країна, яка виступає за мир та безпеку у близькосхідному регіоні та зберігає вірність політиці деескалації.

Дріан додав, що відповіддю на недавнє зростання напруженості повинні стати "політичні ініціативи щодо пошуку умов для діалогу", і саме над ними спільно з партнерами зараз працює президент Франції.

"Звичайно, він інформує американську владу... Необхідно зробити все можливе, щоб запобігти подальшій ескалації конфлікту", − додав він.

Нагадаємо, 9 серпня президент США Дональд Трамп поставив Франції вимогу припинити посилати Ірану "суперечливі сигнали", тим самим втручаючись у політику США по відношенню до Тегерану.

Випад Трампа пов'язаний з тим, що 8 серпня низкою світових ЗМІ пройшла інформація про телефонні переговори президентів Франції та Ірану Еммануеля Макрона та Хасана Роухані, які пройшли у кінці липня і тривали близько двох годин. Нібито, Макрон під час розмови запросив іранського президента на саміт G7 у Францію для зустрічі з американським лідером Дональдом Трампом, однак Роухані відмовився від пропозиції Макрона.

Пізніше на Єлисейських полях спростували цю інформацію.