Foreign Policy визнав Йенса Столтенберга "Дипломатом року"

14 листопада 02:02

За зауваженням самого Столтенберга, він політик, а не дипломат, але в його діяльності дипломатія присутня завжди

 

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг прийняв нагороду "Дипломат року" від журналу Foreign Policy на церемонії у Вашингтоні, округ Колумбія, у вівторок ввечері, 12 листопада.

Приймаючи нагороду від головного редактора Джонатана Теппермана, Столтенберг навів аргумент на користь "невпинної трансатлантичної дипломатії, підкріпленої надійним трансатлантичним захистом". Називаючи НАТО "унікальним дипломатичним "множником сили", він сказав: "Коли 29 країн говорять одним голосом, їх голос сильніше, ніж у будь-якої іншої країни світу", повідомляє прес-служба Альянсу.

За зауваженням самого Столтенберга, він політик, а не дипломат. Але всі роки своєї діяльності йому доводилося приймати рішення на основі дипломатії - інакше бути не може.

"Останні п'ять років я мав честь бути Генеральним секретарем НАТО. Це політичний і військовий альянс з 29 країн, яких скоро буде 30. Всі рішення приймаються на основі консенсусу. Так що дипломатія в дії кожен день. Від самітів високого рівня і зустрічей на рівні міністрів до наших повсякденних переговорів. Щоб досягти консенсусу в 29 країнах, потрібна прониклива дипломатія. Тому що союзники не завжди бачать один одного віч-на-віч. Ми демократії. У нас є свої відмінності. І це іноді призводить до жорстких розмов. Але ми не ухиляємося від відвертих і відкритих дискусій. Тому що це єдиний спосіб, яким ми можемо будувати спільні позиції. І коли всі 29 союзників згодні, наші рішення сильніші", - підкреслив Столтенберг у своєму виступі при отриманні нагороди.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг назвав окупацію Кримського півострова Росією результатом "конкуренції великих держав", повідомляє сайт НАТО, з посиланням на заяву Столтенберга.

"Першим викликом для світової безпеки є зростання конкуренції між великими державами. І ми бачимо наслідки цього у Криму. Від незаконної анексії Криму до Північної Кореї, Сирії до Південно-Китайського моря. Анексія Криму – це перший випадок захоплення однією державою територій іншої після Другої світової війни", – заявив Столтенберг.

Крім того, генсек Альянсу відзначив, що в останні роки спостерігається різке і значне зростання російської присутності в інших країнах і регіонах, зокрема на Близькому Сході".