Фінляндія поки що не розглядає перспективу вступу до НАТО через позицію РФ

16 вересня 12:48

За словами голови держави, у Москві "чітко дали зрозуміти": приєднання до Альянсу перетворить фінів із сусідів на ворогів.

 

Фінляндія на даному етапі не розглядає перспективу приєднання до Північноатлантичного альянсу, повідомив в інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung президент країни Саулі Нійністьо. За його словами, Москва "чітко дала зрозуміти", що за умови приєднання Фінляндії до НАТО "бачитиме в ній ворога".

"Росіяни чітко дали зрозуміти - коли вони дивляться на нас через кордон, то бачать фінів. Якщо ми вступимо до НАТО, вони бачитимуть в нас ворогів. Це їхня позиція", - пояснив Нійністьо. І додав, що вступ до Альянсу все ж залишається можливим варіантом.

Президент Фінляндії нагадав про безпосередню близькість кордонів двох держав. На його думку, це слід враховувати. "Ми не можемо змінити географію. Ми - сусіди, і в нас 1300 кілометрів спільного кордону. Це - майже стільки ж, скільки з іншими державами-членами ЄС і НАТО", - нагадав він, закликавши до побудови "ділових відносин" між двома державами.

І наголосив на тому, що "добре ладнає" із президентом РФ Володимиром Путіним. "Ми можемо відкрито обговорювати навіть дуже чутливі питання", - додав гарант.

При цьому він вважає, що під час зустрічі з Путіним, варто бути дуже обережним, пише Yle. Цьогоріч Нійністьо зустрічався з Путіним двічі: під час саміту президентів Росії і США в Гельсінкі, та в Сочі.

Нагадаємо, Фінляндія, Швеція, Грузія, Йорданія й Австралія входять до програми особливих можливостей НАТО. З 1993 року Фінляндія бере участь у невійськовій частині маневрів НАТО в Балтійському морі. Дискусія про вступ до НАТО істотно активізувалася у зв'язку з анексією Росією Криму у 2014 році.

У травні 2018 року було підписано договір, що передбачає повноправну участь скандинавських країн у навчаннях НАТО та можливість використання систем управління військами і зброєю Альянсу. Своєю чергою міністр оборони РФ Сергій Шойгу пригрозив "заходами Москви у відповідь" через активне співробітництво Швеції і Фінляндії з Альянсом.