Facebook звинуватили у стеженні за дзвінками користувачів

27 березня 00:23

Багато користувачів виявили у соцмережі архіви з даними про свої дзвінки.

 

Facebook збирає дані користувачів, пов'язані з викликами і повідомленнями, стверджує видання ArsTechnica з посиланням на новозеландського програміста Ділана Маккея.

Сам Маккей розмістив скріншот, на якому показав вміст архіву своїх даних, завантаженого з соцмережі. Наприклад, архів містив дані про дзвінки, їх тривалості і дату передачі повідомлення.


Незабаром інші користувачі соцмережі перевірили свої архіви, і виявили те ж саме.

Було помічено, що подібна практика в основному стосувалася смартфонів з операційною системою Android, автоматично синхронізуючих телефонну книгу і список друзів на Facebook.

Цікаво, що Маккей у коментарі ArsTechnica заявив, що, завантаживши Facebook Messenger в 2015 році, не давав дозвіл на читання своїх записів і збір історії викликів, а дозволив лише необхідні для встановлення протоколи.

І все ж його дані збереглися в архіві.

Особливо цікаво те, що у автора статті, Шона Галлахера, Messenger ніколи не був встановлений на пристроях Android, які він використовував. За його словами, Facebook був встановлений на планшеті Nexus і на смартфоні Blackphone, у якого є криптозахист.

І в підсумку історію своїх викликів з кінця 2015 року по кінець 2016-го він теж виявив.

"Є дані виклику з кінця 2015 року до кінця 2016 року, коли я переустановив операційну систему на Blackphone 2 і знищив всі програми", - пише він.

У компанії говорять, що дані збираються тільки в Messenger і Facebook Lite для Android і тільки з дозволу користувача.

Там додали, що подібний збір інформації – звичайна практика, що допомагає знаходити людей, з якими користувач хоче спілкуватися, і окремо наголосили, що користувачі з допомогою налаштувань можуть у будь-який момент припинити збір даних, зазначивши, що Facebook не зберігає записи самих дзвінків або вміст SMS-листування і не передає отриману інформацію третій стороні.

Нагадаємо, у Канаді розпочалося розслідування щодо ймовірного зловживання персональними даними користувачів Facebook компанією Cambridge Analytica. Згідно із заявою Facebook, професор психології Кембриджського університету Олександр Коган створив на платформі соцмережі додаток "This is your digital life", який запитував у користувача дозвіл на доступ до особистої інформації. Згодом зібрані таким чином дані 270 тисяч користувачів були передані третім особам.

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав, що компанія Cambridge Analytica, яка працювала над кампанією президента США Дональда Трампа, виявила вразливість у захисті соцмережі та некоректно скористалася особистими даними користувачів.

Детальніше про скандал, який вибухнув навколо Facebook і призвів до великих фінансових і репутаційних втрат компанії, читайте в матеріалі DT.UA "Скандал навколо Facebook: що відомо на даний момент".