Естонія може вимагати від Росії компенсацій за радянську окупацію

06 березня 17:23

Країни Балтії продовжують працювати треба оцінкою збитку, який був нанесений за десятиліття радянської окупації.

 

Естонія має право вимагати від Росії як правонаступниці СРСР вибачень або компенсацій за збитки від радянської окупації, заявив міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу.

Виступаючи в парламенті, Рейнсалу зазначив, що наприкінці 2016 року за його ініціативою була створена експертна комісія з виявлення збитків, завданих державі тоталітарними режимами.

"У завдання комісії входить аналіз людських втрат у ході діяльності тоталітарних режимів, які окупували Естонію, оцінка економічного та екологічного збитку на основі методів, що використовувалися як в Естонії, так і в інших державах", - сказав Рейнсалу.

При цьому він зазначив, що вимоги естонців, які проживають на території, що відійшла до Росії після Другої світової війни, про відшкодування їм шкоди "є легітимними".

"За цими питаннями необхідно співпрацювати з Латвією і Литвою, щоб у нас була порівнянна методика виявлення шкоди, щоб на її основі робити висновки, яким чином визначити вимоги, використовуючи можливі варіанти міжнародного права", - сказав міністр.

У 2016 році Латвія оцінила приблизний збиток, нанесений економіці Латвії за час радянської окупації в 300 млрд євро. Представник спеціальної комісії Рута Паздере заявила, що Латвія не збирається вимагати компенсацію від Росії і виробляє підрахунки виключно для своїх потреб. "Якщо ми справді будемо вимагати від Росії компенсацію в розмірі 300 млрд євро, хтось ще вимагатиме, то Росія просто збанкрутує. Головне, щоб Росія сама привела в порядок свою історію і визнала те, що було", - підкреслила вона.