Ердоган закликав поважати результати невизнаних виборів президента Венесуели

24 сiчня 19:36

Турецький президент вважає, що Мадуро законно виграв вибори.

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову підтримав президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі політичної кризи в країні і закликав визнати результати виборів глави Боліваріанської республіки, які країни Заходу назвали недемократичними, розповіли в Офісі турецького президента.

"У демократії ви повинні поважати результати виборів. Якщо ні, то це називається не демократія, а тоталітарний менталітет. Мадуро вийшов з виборів як переможець", - сказав Эроган в Анкарі, виступаючи на спільній прес-конференції з президентом Мальти Марі-Луїз Колейро Прека.

"Я вірю, що венесуельський народ підтримає обраного ним лідера, якщо Мадуро буде стояти гордо і продовжить шлях, у який він вірить".

Політична ситуація у Венесуелі стала загострюватися в 2018 році. 20 травня у Венесуелі відбулися дострокові вибори президента. Виборам передували масові протести, учасники яких звинувачували диктатора Мадуро в ігноруванні законів, взяття під варту політичних опонентів і в економічних проблемах країни, де рівень інфляції досяг рекордного рівня. ЦВК оголосила про впевнену перемогу чинного президента Мадуро, якому вдалося отримати 68% голосів на тлі вкрай низької явки. Опозиція бойкотувала вибори і не визнала результати.

Два тижні тому у Венесуелі пройшла інавгурація Мадуро. США, ЄС, країни Південної Америки і парламент Венесуели визнали вибори недемократичними. США і ЄС ввели санкції проти режиму.

Напередодні спікер місцевого парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни. Після цього по всій країні активізувалися акції протестів проти Мадуро. У результаті зіткнень загинули вже 16 людей. Після заяви Гуайдо, його підтримали США, визнавши тимчасовим президентом Венесуели. Мадуро одразу ж оголосив про розрив дипломатичних відносин із Сполученими Штатами. Тоді почався відлік 72 годин на те, щоб американські дипломати залишили країну. Гуайдо заявив, що не розриває відносин з Вашингтоном. Держдепартамент не визнав розриву з боку Мадуро. Слідом за США висловили підтримку уряди Канади, Бразилії, Коста-Ріки, Аргентини, Парагваю, Перу, Колумбії, Еквадору, Чилі, Гватемали, Гондурасу, а також представники Організації американських держав та ЄС.

Країн, які залишилися на боці Мадуро 23 січня всього лише п'ять: Росія, Болівія, Мексика, Куба і Туреччина.

Детальніше про кризу у Венесуелі читайте у статті Віктора Каспрука "Узяти на буксир" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".