Ердоган наново приніс присягу і зайняв пост президента Туреччини

09 липня 20:50

Пишна церемонія інавгурації відбулася у парламенті Турецької республіки.

 

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, який здобув перемогу на виборах голови держави, офіційно прийняв присягу у якості першого голови Туреччини періоду президентської республіки, повідомляє турецьке інформаційне агентство Anadolu.

Пишна церемонія інавгурації нового старого президента держави проходила в парламенті.

"Все пройшло чудово на очах у всього народу. Сподіваюся, що і далі у Туреччині все буде протікати добре", - сказав Ердоган після церемонії.

Прямо з парламенту президент поїхав до мавзолею національного героя і першого Президента Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка (Батька Турків), де поклав вінок на шану засновнику Турецької Республіки.

"Знову заявляємо про готовність продовжити зусилля по зміцненню національної єдності й солідарності, розвитку і зміцненню могутності країни", - сказав Ердоган у мавзолеї Ататюрка.

В результаті перемоги Ердогана, таким чином, Туреччина змінила свою форму правління з парламентської республіки на президентську.

Як повідомлялося, 24 червня в Туреччині відбулися дострокові президентські та парламентські вибори. Це перші вибори в країні з часів спроби військового перевороту в 2016 році.

За підсумками підрахунку 95% голосів у ЦВК повідомили про те, що чинного президента Реджепа Ердогана підтримали 52,8% виборців. На другому місці - кандидат від опозиційної "Республіканської народної партії" Мухаррем Інджі з 27,5%.

За даними попереднього підрахунку голосів, правляча "Партія справедливості і розвитку" отримала близько 65% голосів. Її основний конкурент – опозиційна "Республіканська народна партія" заручилася підтримкою 25,85% виборців.

Турецька опозиція заявила про фальсифікації на виборах на користь правлячої партії і направила скаргу до ЦВК.

Як пише для DT.UA Директор Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсунський, немає жодного сумніву в тому, що саме найширші президентські повноваження є метою чинного президента Туреччини, тому прийдешні вибори - найголовніші в його житті.

Докладніше читайте в матеріалі Сергія Корсунського "Головні вибори Ердогана" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".