Ера Трампа може тривати 30 років — FT

05 лютого 17:25

Оглядач FT вважає вкрай імовірним, що в майбутньому історики розглядатимуть події 2016 року як початок нового циклу у світовій історії.

 

Як довго це буде тривати? Після політичних потрясінь 2016 року - голосування Британії за Brexit і обрання Америкою Дональда Трампа - аналітики сперечалися про те, чи є це лише тимчасовою аберацією або початком нової ери. Ще рано робити прогнози, але вже здається досить імовірним, що в майбутньому історики розглядатимуть події 2016 року як початок нового циклу у світовій історії, пише оглядач Financial Times Гідеон Рахман.

Погана новина для страждаючих лібералів полягає в тому, що ці цикли можуть тривати досить довго - у середньому 30 років. За минулі після Brexit і обрання Трампа роки, глобальний популістський рух набирав обертів. Той факт, що Трампа зневажає більша частина західного істеблішменту і ЗМІ, може відволікати увагу від цього факту. Але у президента США є багато шанувальників, деякі з яких керують урядами по всьому світу. Жаїр Болсонару, новий президент Бразилії - найбільшої країни Латинської Америки, є відкритим прихильником Трампа. На Близькому Сході уряди Саудівської Аравії та Ізраїлю надають перевагу Трампу замість його попередникаі Барака Обами. Його фан-клуб також поширюється на Європу. Уряди Польщі і Угорщини ідеологічно ближче до Білого дому Трампа, ніж до Європейської комісії у Брюсселі. Маттео Сальвіні, заступник прем'єр-міністра Італії (і найвпливовіша людина в країні), також вважає Трампа зразком для наслідування.

Катастрофа Brexit означає, що наразі є кілька інших європейських популістських партій, які проводять кампанію щодо виходу з ЄС. Але імпульс проти істеблішменту, який привів до голосування за Brexit, все ще набирає силу в Європі. Це знайшло вираження в найрізноманітніших формах, від руху "жовтих жилетів" у Франції до появи партії "Альтернатива для Німеччини", яка на сьогодні є офіційною опозицією в парламенті Німеччини.

Попередній прецедент показує, що, якщо "ера популіста" переможе, вона може тривати до трьох десятиліть. Всі зусилля щодо періодизації історії є дещо штучними. Але в повоєнній західній політиці можна виділити дві різні епохи, кожна з яких тривала близько 30 років. Період з 1945 по 1975 роки, відомий як Славне тридцятиріччя у Франції, характеризувався сильним економічним зростанням на Заході, поряд з будівництвом соціальних держав і кейнсіанською економікою - все це відбувалося на тлі холодної війни.

До середини 1970-х років ця модель зіткнулася з проблемами в англо-американському світі: Британія страждала від стагфляції, а президент Джиммі Картер діагностував національну "недугу" в США. Нова ера (часто звана критиками "неоліберальною") почалася в 1979 році з обрання Маргарет Тетчер у Великій Британії, за яким послідували вибори Рональда Рейгана в США в 1980 році. Це також було частиною глобального зсуву.

У 1978 році Ден Сяопін прийшов до влади в Китаї і ініціював політику "ринкових реформ та відкритості". Комунізм в Європі почав тріскатися з утворенням профспілки "Солідарність" у Польщі у вересні 1980 року. Формувалися основи глобалізованої капіталістичної економіки. Ця "неоліберальна ера" також тривала близько 30 років, поки не була дискредитована світовою фінансовою кризою 2008 року. Як і у випадку з кінцем Славного тридцятиліття, знадобилося кілька років невизначеності, перш ніж з'явився новий ідеологічний рух. Це сталося в 2016 році, з обранням Трампа і голосуванням за Brexit.

Але чому цикли в сучасній історії повинні тривати близько 30 років? Одне з можливих пояснень полягає в тому, що успішні ідеології і породжувані ними політичні рухи, проходять через цикл наслідування з подальшою адаптацією. Якщо нові рухи або політики розвивають ауру успіху, вони знаходять послідовників по всьому світу. Це почуття ідеологічного імпульсу створює попит на оригінальні ідеї, що лежать в основі руху, які будуть просуватися далі й швидше. І це призводить до активної фази циклу.

Той факт, що популістські та націоналістичні партії по всьому світу вже беруть приклад з Трампа, говорить про те, що цикл наслідування йде повним ходом. Зараз політики, такі як Віктор Орбан, Сальвіні і Болсонару, наслідують риторику Трампа - засуджують "глобалізм", звинувачують ЗМІ в поширенні неправдивих новин, знущаються над "політкоректними", і зневажають міжнародні організації, які намагаються вирішувати такі проблеми, як зміна клімату або криза біженців. Швидке поширення цього нового політичного стилю може стати лише початком нової ери, яка триватиме десятиліття.

Але лібералам варто враховувати одну особливість цієї системи. Якщо період наслідування та інтенсифікації буде продовжуватися, популістському руху не вистачить просто перемоги на виборах. Славне тридцятиріччя було визнано славним, бо рівень життя помітно виріс у всьому західному світі. Точно так само епоха Рейгана-Тетчер пов'язана з відновленням економічного зростання та перемогою в холодній війні.

На відміну від цього, Brexit стикається з великими проблемами, і адміністрація Трампа хаотична. Якщо популісти не зможуть дати відчутних результатів, нова ера може померти ще в зародковому стані.

Раніше повідомлялося, що прокуратура у США планує перевірити витрати на інавгурацію Трампа. Завданням антикорупційних слідчих буде з'ясувати характер залучених для інавгурації фінансових коштів.