Екзит-поли повідомили про перемогу прихильників незалежності на виборах у Каталонії

27 вересня 22:26

Політичний блок "Разом до так" отримує абсолютну більшість.

 

Дострокові парламентські вибори в Каталонії виграв політичний блок "Разом до так", який виступає за незалежність регіону від Іспанії. Про це свідчать дані екзит-полів.

Згідно з результатами екзит-полу блок, до складу якого входять правляча партія Артура Маса "Демократична конвергенція Каталонії" і "Ліві республіканці Каталонії", отримає від 63 до 66 місць у парламенті, який налічує 135 депутатів.

Інша політична сила "Кандидатура народного єдності" (CUP), з яким "Разом до так" найімовірніше вступить у коаліцію, отримує від 11 до 13 місць в каталонському парламенті.

Таким чином прихильники незалежності отримують абсолютну більшість.

У свою чергу противники незалежності "Громадяни" отримають від 19 до 21 місця в парламенті, Catalunya Si que es (Каталонія, так, це можливо) - 12-14, соціалісти - 14-16, і правляча Народна партія - 9-11 місць.

Згідно з проведеним у вересні опитування серед жителів Каталонії 46 відсотків каталонців виступають проти незалежності регіону від Іспанії, в той час як 44 відсотків хочуть незалежності.

Офіційний Мадрид у вигляді прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя виключив незалежність Каталонії і висловив сподівання, що місцеві вибори покладуть край "розбрату, поділу та протистояння".

Глава іспанського МЗС Хосе Мануель Гарсія Маргальо заявляв, що відділення від Іспанії Каталонії буде невигідним - як з точки зору економіки, так і визнання міжнародним співтовариством.

Примітно, після неофіційного "референдуму" у Каталонії, який був проведений в листопаді 2014 року і не був визнаний центральною владою іспанської, місцева влада оголосила, що 80% каталонців висловилися "за" незалежність. У той же час, в тому опитуванні-референдумі взяло участь лише 50% каталонців.