Експрезидента Киргизстану підозрюють в організації заворушень та замаху на вбивство

13 серпня 10:25

Алмазбека Атамбаєва затримали 8 серпня під час тривалої спецоперації.

 

Колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва підозрюють в організації масових заворушень та замаху на вбивство. Про це повідомив сьогодні начальник управління Генеральної прокуратури Киргизстану Замір Бейшекеєв.

"Атамбаєв підозрюється у застосуванні насильства проти представників влади, в організації масових заворушень, в організації замаху на вбивство", - заявив він журналістам.

Щодо подій, які сталися в селі Кой-Таш і в столиці країни Бішкеку, розслідуються справи за статтями "Масові заворушення", "Хуліганство", "Вбивство", "Замах на вбивство", "Загроза або насильство відносно представника влади" і "Захоплення заручників".

Нагадаємо, 27 червня парламент Киргизстану ухвалив постанову "Про позбавлення статусу експрезидента Киргизької Республіки Алмазбека Атамбаєва". Генпрокуратура виявила в його діях ознаки корупції, перевищення посадових повноважень та незаконного збагачення. Сам Атамбаєв звинувачення на свою адресу називає абсурдними. На його думку, звинувачення висунуті владою з метою усунення політичного опонента.

7 серпня в селищі Кой-Таш спецназ взяв штурмом резиденцію Атамбаєва. Проте згодом його прихильники відбили резиденцію і звільнили Атамбаєва. Спецназ Держкомітету нацбезпеки не зміг затримати колишнього президента в його резиденції й покинув селище.

8 серпня після невдалої спроби затримання і зіткнень, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков терміново повернувся з відпустки і скликав позачергове засідання Ради безпеки країни. Вдень 8 серпня у результаті повторного штурму резиденції Атамбаєва останній був затриманий силами спецназу і вивезений з Кой-Таш. Після цього суд заарештував Атамбаєва до 26 серпня.

Під час зіткнень постраждали понад 100 осіб, один спецпризначенець загинув. Влада стверджує, що його вбили зі снайперської зброї.