Експомічник Волкера: Трамп заборонив публікувати заяву про захоплення РФ українських кораблів у Керченській протоці

12 листопада 10:29

При цьому, він не пам'ятає, звідки отримав цю інформацію, але припустив, що "з телефонного дзвінка". Андерсон пояснив, що пов'язує заборону з недоліком інформації.

 

На сайті Палати представників Конгресу США опублікували стенограму показань колишнього радника ексспецпредставник США по Україні Курта Волкера Крістофера Андерсона, який заявив, що президент Дональд Трамп заборонив Білому дому публікувати заяви про захоплення Росією українських кораблів у Керченській протоці в листопаді 2018 року, повідомляє National Public Radio (NPR).

За словами Андерсона, ввечері 25 листопада 2018 року в Держдепартаменті підготували заяву, яка засуджує Росію за ескалацію в Керченській протоці, але в Білому домі заблокували цю публікацію.

Він розповів, що відправив тодішньому спецпредставникові США по Україні Курту Волкеру повідомлення про те, що президент наклав заборону на будь-які заяви про те, що трапилося.

Екс-помічник Волкера наголосив, що не пам'ятає, звідки отримав цю інформацію, але припустив, що "з телефонного дзвінка". Андерсон пояснив, що пов'язує заборону з недостатком інформації.

Чиновник зазначив, що пізніше з заявою виступила держсекретар Майк Помпео і екс-постпред США в ООН Ніккі Хейлі, але заяви від Білого дому так і не було.

Варто відзначити, на тлі мовчання Білого дому тодішній посол США в ООН Ніккі Хейлі засудила поведінку Росії, після чого держсекретар Майк Помпео послідував її прикладу. Трамп висловив заклопотаність, але не став звинувачувати Москву.

Як повідомляло раніше, Андресон розповів, що Болтон попередив його про те, що Руді Джуліані "був ключовим голосом президента Трампа" з питань України і може ускладнити цілі США в країні.

Показання Андерсона ясно дають зрозуміти, що чиновники адміністрації були стурбовані залученням Джуліані в політику України та її прагненням до розслідування дій демократів ще до липневої телефонного дзвінка між президентом Дональдом Трампом і його українським колегою Володимиром Зеленським.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права та обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарги анонімного представника розвідувального співтовариства.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права зобов'язав РФ звільнити два катери, рейдовий буксир ВМС України і 24 українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки 28 листопада 2018 року. Рішення підтримали 19 суддів, російський суддя голосував "проти".

Тепер Росія протягом місяця маЄ закрити незаконно розпочаті кримінальні справи і відпустити українських моряків, забезпечивши умови для повернення військовополонених і кораблів в Україну. Виконання рішення є обов'язковим.

У російському МЗС заявили про те, що захоплення українських кораблів і моряків нібито не входить в юрисдикцію міжнародного суду. Тим не менш, інцидент в Керченській протоці є грубим порушенням імунітету, якими користуються військові кораблі у відповідності з Конвенцією ООН з морського права.

Детальніше про позов проти Росії у справі військовополонених моряків читайте в статті Володимира Кравченка "Гамбурзький розрахунок" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".