Експертна комісія відновила найбільш вірогідний сценарій загибелі підводного човна "Сан-Хуан"

20 листопада 07:25

Підводний човен загинув через пожежу, що виникла усередині, та критичної помилки командира, вважають експерти.

 

В Аргентині експерти відновили можливий сценарій загибелі підводного човна аргентинських військово-морських сил "Сан-Хуан", повідомляє портал La Nacion з посиланням на проект доповіді експертів комісії при Міністерстві оборони Аргентини.

Фахівці відзначають, що на субмарині, швидше за все, сталося дві пожежі - і перша з них, цілком ймовірно, могла виникнути на борту в районі носових електробатарей ще 14 листопада 2017 року - за день до загибелі субмарини. Локальний вибух і пожежа могла викликати попадання води до батарей через систему вентиляції.

Далі, відзначають експерти, "Сан-Хуан" був змушений терміново спливти, його екіпаж, незважаючи на негоду і нічний час, нашвидкуруч провів ремонт, після чого командир підводного човна прийняв те рішення, яке у підсумку виявилося фатальним - підводний човен знову занурився під воду для прямування на базу ВМС Мар-дель-Плата.

При цьому лише вранці 15 листопада командир підводного човна повідомив базу про пожежу та прийняте рішення, зазначають експерти. Далі події розвивалися стрімко - швидше за все, на борту корабля або частково відновилася раніше пригашена пожежа, або ж через нове попадання води на електробатареї почалася наступна Саме пожежа призвела до втрати керування підводним човном, який почав стрімко йти на дно. Досягши критичної глибини, субмарина могла бути просто розчавлена товщею води - як вважають експерти, саме це є причиною деформації її корпусу, хоча спочатку передбачалося, що зсередини стався потужний вибух, який розірвав підводний човен. Зараз цю версію відкинули на користь деформації.

Так чи інакше, говорять експерти, однак якщо на момент досягнення критичної глибини у підводному човні залишалися живі члени екіпажу, вони загинули миттєво.

Експерти також відкинули можливість зіткнення корабля з іншим кораблем у надводному стані, так само як і можливість її торпедування - ніяких свідчень на користь цих версій немає. Втім, у проекті доповіді підкреслюється, що всі версії є припущеннями, які можна підтвердити або спростувати лише в разі підйому субмарини.

Однак уряд Аргентини повністю виключає будь-яку можливість підйому виявлених уламків, так як для цього немає ніяких технічних можливостей - рештки човна спочивають на глибині 800 метрів.

Нагадаємо, що підводний човен "Сан-Хуан" перестав виходити на зв'язок 15 листопада 2017 року. Він прямував з порту Ушуайя до міста Мар-дель-Плата. На борту перебували 44 члени екіпажу.

У січні 2018 року в США представили доповідь про загибель субмарини "Сан-Хуан". Повідомлялося, що човен був повністю зруйнований протягом 40 мілісекунд внаслідок потужного вибуху. Уламки субмарини затонули зі швидкістю від 10 до 13 вузлів.

У жовтні стало відомо, що американська компанія Ocean Infinity продовжить пошуки зниклого підводного човна.

17 листопада, через рік і два дні, аргентинський військово-морський флот повідомив про виявлення уламків підводного човна "Сан-Хуан", зниклого без вести з екіпажем на борту рік тому. Офіційні особи оголосили, що уламки знайшла американська компанія на глибині 800 м в Атлантичному океані.