Експерти з Франції розшифрували файли з "чорного ящика" Boeing, що потерпів катастрофу

17 березня 03:23

Фахівці передали їх групі розслідування без попереднього прослуховування.

 

Деякий час тому влада Ефіопії передала до Франції "чорні ящики" з потерпілого катастрофу Boeing 737 MAX: розшифровка на місці не була можлива, оскільки Ефіопія не не має відповідних фахівців і необхідного обладнання.

Експерти французького Бюро розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації розшифрували дані бортового самописця Boeing 737 MAX авіакомпанії Ethiopian Airlines, що розбився в Ефіопії. Про це організація повідомила у своєму Twitter.

Записи були передані ефіопській групи з розслідування причин аварії. Уточнюється, що експерти аудіофайли не прослуховували, надавши це групі розслідування.

15 березня стало відомо, що у двох Boeing 737 MAX, які потерпіли у різний час катастрофу, виявилися схожі ознаки. Тример на стабілізаторі (частини хвостового оперення літака Ethiopian Airlines) стояв в незвичайному положенні, причому воно було аналогічно тому, яке було у літака "Боїнга" компанії Lion Air, що розбився восени 2018-го року.

10 березня в Ефіопії зазнав катастрофи авіалайнер компанії Ethiopian Airlines. Boeing 737-800 MAX рейсу ET 302 вранці в неділю вилетів з аеропорту Боле в столиці Ефіопії Аддіс-Абеба до столиці Кенії Найробі. Через кілька хвилин після зльоту літак зник з радарів. О 8:44 за місцевим часом він впав за 62 км від Аддіс-Абеби, в районі міста Бішофту. Трекер Flightradar24 називає можливою причиною аварії неполадки, що виникли відразу після вильоту літака з аеропорту.

На борту літака перебували громадяни 33 держав - 149 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. За попередньою інформацією, українців серед загиблих немає.

Рішення про тимчасову заборону польотів Boeing 737 MAX були прийняті в Євросоюзі, Канаді, Україні, Австралії, Китаї, Сінгапурі, Ефіопії, Південної Кореї, а також авіаперевізниками Aeromexico, Cayman Airways, Comair і Aerolíneas Argentinas.

Федеральне управління цивільної авіації США не збиралося закривати повітряний простір для літаків цього типу, проте президент Дональд Трамп розпорядився заборонити польоти Boeing 737 MAX над територією країни.