Експерти в США засуджують заклик Трампа про повернення до роботи

25 березня 02:18

Фахівці вважають, що така спроба стимулювати економічну активність громадян тільки погіршить ситуацію з епідемією.

 

Американські експерти бачать шлях до потенційної катастрофи заклику президента Дональда Трампа, відповідного громадянам повернутися до роботи для порятунку економіки, повідомляє видання Guardian.

За словами Трампа, США можуть зазнати ще більш важкі втрати, ніж від смертності через коронавірус, якщо масова самоізоляція громадян посилить економічну кризу. Президент має намір поступово скасувати карантин, розраховуючи, що до 12 квітня працівники повернуться на підприємства.

Голова Центру охорони здоров'я та національної безпеки при Університеті Меріленда, професор Майкл Грінбергер порівнює таке рішення президента з "відкриттям дверей в хаос".

"Якщо ми звернемо зі шляху суспільного здоров'я і підемо шляхом вільного підприємництва, не пов'язуючи себе обмеженнями громадської охорони здоров'я, це приведе нас до гіршої ситуації, ніж зараз, - сказав Грінбергер. - Я думаю, треба враховувати, скільки людей захворіє і помре в такому випадку".

"насправді немає ніякого вибору, - переконаний професор Грінбергер. - Зупинка економіки завдає шкоди, але це врівноважує ризики. Якщо ми бездумно відправимо людей на роботу, тоді постраждають і громадське здоров'я, і фінанси".

"Перш за все виникає питання: як відреагують люди?, - говорить старший економіст Інституту економічної політики Еліз Гулд. На її думку, як мінімум частина робітників і службовців не підкоритися навіть якщо їм наказати вийти на роботу, а губернатори штатів можуть чинити опір рішенню Трама і саботувати його.

Прихильник Трампа, сенатор-республіканець Ліндсі Грем, зазначає, що неможливо регулювати економіку, коли лікарні повні заражених, а лікарів не вистачає на всіх. "Не може бути нормально працюючої економіки, якщо ми не можемо приборкати вірус", - переконаний Грем.

США вийшли на третє місце за кількістю підтверджених випадків зараження коронавірусом - з початку епідемії в країні налічується 53 660 заражених, згідно з даними спостережень Університету Джона Хопкінса. В країні вже оголошено надзвичайний стан, штат Вашингтон оголошений зоною лиха, а в декількох штатах розгорнуті підрозділи національної гвардії.