Експерти ОЗХО вирушать у Сирію збирати інформацію про хіматаку

11 квiтня 04:41

Організація звернулася до сирійського уряду з проханням підготувати все для початку роботи місії.

 

Міжнародна Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) повідомила про відправку в Сирію команди експертів, яка має зібрати інформацію щодо можливого здійснення 7 квітня хімічної атаки в місті Дума, повідомляє DW.

ОЗХЗ звернулася до сирійського уряду з проханням провести необхідні підготовчі роботи для старту місії щодо встановлення фактів отруєння. Очікується, що експерти відбудуть до Сирії "найближчим часом".

Це ідея належала уряду Сирії, який запропонував Організації із заборони хімічної зброї направити команду спостерігачів для розслідування обвинувачень у проведенні хімічної атаки в місті Дума. Сирійська сторона закликала діяти "у повній прозорості та спиратися на тверді та достовірні докази".

Нагадаємо, що Росія ветувала резолюцію США щодо Сирії, запропонувавши створити місію, яка має замінити групу експертів ООН-ОЗХО з розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії.

Зі свого боку США та ще шість країн виступили проти російського проекту резолюції, що передбачав заснування незалежного механізму розслідування ООН терміном на один рік з дати затвердження Радою Безпеки його переліку повноважень.

Однак раніше постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі повідомила, що Вашингтон вживатиме заходи у відповідь на хімічну атаку в сирійському місті Дума незалежно від рішення Ради Безпеки ООН.