Експерт назвав три основних стереотипи про тероризм в Європі

25 листопада 12:35

Джихадисти вважаються втіленням терористичної загрози в Європі, хоча зараз в регіоні стала актуальною проблема політичного тероризму.

 

Міжнародна група експертів з Інституту економіки та миру Сіднейського університету представила нову доповідь про рейтинг тероризму в світі - The Global Terrorism Index 2017. Як пише у своїй статті для "DT.UA" експерт Олександр Кореньков з Центру вивчення повстанських рухів, результати рейтингу ламають один з поширених стереотипів щодо тероризму в Європі. А саме те, що Західний світ - Північна Америка і Європа - є головною мішенню сучасних терористів. Всього ж, як зазначає Кореньков, таких стереотипів є три.

За інформацією відкритої бази даних, на Західну Європу припадає близько 2% всіх терактів у світі за 2016 р. і 1% жертв. Ще 1% терактів відбувається в країнах Північної Америки. Абсолютна більшість терактів (87%) і жертв від них (96%) припадає на чотири регіони світу - Близький Схід і Північну Африку (45% терактів, 55% жертв), Південної Азії (27% терактів, 22% жертв) і субсахаріальної Африки (15% терактів, 19% жертв). Вже кілька років поспіль першу п'ятірку глобального рейтингу терористично небезпечних країн очолюють Ірак, Афганістан, Нігерія, Сирія і Пакистан. Першою країною ЄС в рейтингу є Франція, яка займає 23-ю позицію.

Другим поширеним стереотипом щодо тероризму в Європі є твердження про унікальність поточної ситуації для історії регіону.

Дані статистики свідчать про те, що раніше актів тероризму в Європі було набагато більше.

За інформацією автора, з 1970 р. в Західній Європі спостерігалося три хвилі активності терористів – з 1977 року по 1979 сталося 1018 терактів. Друга хвиля - з 1990 до 1992 років. Тоді в регіоні було скоєно 768 терактів. На третю хвилю активності терористів (почалася в 2013-му) припадає 254 атаки. У минулому році, який наразі став піковим для третьої хвилі, було скоєно вже 269 терактів. Проте навіть цей показник і близько не можна порівнювати з масштабами тероризму в 1970-х, пише експерт.

Третій стереотип - це твердження, що тероризм в регіоні є справою рук радикальних ісламістів або, як їх ще називають, джихадистів. Він є найнебезпечнішим, на думку автора, як з точки зору запобігання загрози, так і з точки зору ефективності протидії тероризму в Європі. Широке висвітлення терактів в Барселоні, Манчестері, Парижі, атаки на Charlie Hebdo - все це зміцнило впевненість у тому, що саме джихадисти представляють найбільшу небезпеку для регіону. Але, як і з прикладами двох попередніх, стереотип про ключову роль джихадистів у скоєнні терористичних актів в Європі заперечує статистика, стверджує Кореньков.

Так, у 2016 році в Західній Європі було скоєно 269 терактів. На джихадистів або прихильників терористичної організації "Ісламська держава" припадає 27 атак. Це лише 10% від загальної кількості терактів в регіоні. Більше терактів вчинили організації, пов'язані з ірландським республіканським рухом, або його супротивники - 30 атак (11%). Ще більше терактів припадає на правих і лівих терористів, зазначається в статті. Автор пише, що в Європі зараз стала актуальною проблема політичного тероризму. Але саме джихадисти стали втіленням терористичної загрози в Європі. Експерт також підкреслив, що в поширенні стереотипу про "ісламське обличчя тероризму" зацікавлені не тільки праві популісти, але і самі терористи.

Як сказано в статті, боротися з тероризмом у Європі - це в першу чергу боротися зі стереотипами, пов'язаними з цією темою, адже вони можуть негативно позначатися на своєчасній реакції держав на цю загрозу.

Раніше міністр внутрішніх справ Франції Жерар Коллон заявив про те, що "лице тероризму" дуже змінилося з часів теракту в "Батаклані", сьогодні правоохоронні органи і спецслужби знають, як боротися з радикально налаштованими елементами. Однак найбільшу складність представляють ті, хто "радикалізується у своїх кварталах і вирішує здійснити атаку з ножем або на машині".

Докладніше про результати рейтингу доповіді про тероризм у світі і про стереотипи терористичної загрози в Європі читайте в матеріалі "Хто тероризує Європу" експерта Олександра Коренькова з Центру вивчення повстанських рухів для тижневика "Дзеркало тижня.Україна".