Ексміністр оборони США розповів про розбіжності з Трампом і назвав причину звільнення

02 вересня 15:10

Меттіс назвав рішення Трампа, яке підштовхнуло його до написання рапорту про відставку.

 

Колишній міністр оборони США Джеймс Меттіс в своєму першому інтерв'ю після відходу з посади пояснив, що досяг своєї точки розриву з адміністрацією президента Сполучених Штатів Дональда Трампа після того, як президент вирішив вивести війська США з Сирії.

Відставний чотиризірковий генерал морської піхоти сказав в інтерв'ю CBS, що хотів служити повні чотири роки, але подав у відставку, коли вирішив, що його погляди не "збігаються" з поглядами Трампа.

Колишній глава Пентагону сказав, що він не згоден з рішенням Трампа по Сирії, тому що "нам потрібно підтримувати там достатній вплив, щоб ми не бачили того ж, що сталося, коли ми вийшли з Іраку". Він сказав, що вихід з Сирії підірве кампанію США проти ІДІЛ і зрадить союзників, які борються разом з американцями.

"Ось як я побачив силу Америки - ми тримаємо наші альянси разом і тримаємо їх міцніше", - сказав він. Підкреслення важливості підтримки собзів Меттіс перегукується з тим, що він написав в своєму листі про відставку.

Він додав, що з моменту звільнення не спілкувався з Трампом. Меттіс сказав CBS, що не буде "погано говорити" про чинного президента, але сказав, що Трамп - "незвичайний президент".

Нагадаємо, 21 грудня 2018 року на тлі рішення Дональда Трампа про виведення військ із Сирії міністр оборони США Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку. Згідно з рішенням Трампа, з 1 січня 2019 року його наступником став заступник міністра оборони Патрік Шанахан. 23 липня Марк Еспер став міністром оборони США.