Екс-міністр оборони Греції отримав 8 років за елітний маєток, куплений замість російських зеніток

05 березня 13:14

Колишнього міністра оборони Греції суд визнав винним у наданні неправдивих податкових декларацій, а також у розтраті держкоштів, які виділялися на купівлю німецьких підводних човнів і російських комплексів ППО.

 

Суд Греції визнав винним колишнього міністра оборони країни 73-річного Акіса Цохадзопулоса у фальсифікації даних у своїх деклараціях про доходи за 2006-2009 роки і засудили до восьми років в'язниці, а також штрафу у 520 тисяч євро.

Також суд постановив конфіскувати у Цохадхопулоса елітний маєток біля підніжжя Акрополя, куплений ним у 2009 році, який також не фігурував у деклараціях. За даними слідства, дорогу нерухомість було придбано на кошти, які були виділені на купівлю німецьких підводних човнів і російських комплексів ППО ("Тор-М1").

У рамках розгляду справи, порушеної проти екс-міністра, у пресі з'являлася інформація, що на його рахунках було виявлено майже 200 млн євро. Крім того, через декілька тижнів були оприлюднені дані про факти надання хабарів представниками німецької оборонної компанії Ferrostaal за укладення контракту в лютому 2010 року на покупку Грецією чотирьох підводних човнів на суму 2,85 мільярда євро.

Сам колишній глава оборонного відомства всі звинувачення у розкраданні держкоштів і отриманні хабарів - заперечує. Він має намір подати апеляцію, оскільки вважає, що судове переслідування Щодо нього організували його політичні опоненти. "На жаль, сьогодні не було торжества демократії, вона була прихована, як і правда, і реальність", - заявив Цохадзопулос.

Даний вирок лише перший серед звинувачень, висунутих відомому політикові. Незабаром він і його дружина Вікі Стаматі, яка також перебуває під вартою, постануть перед судом за новим звинуваченням у відмиванні грошей і використанні офшорних компаній. Інший суд у майбутньому розгляне справу Цохадзопулоса про отримання багатомільйонних хабарів за його перебування главою міноборони Греції з 1996-го по 2001 рік.

Це вже не перший гучний вирок колишнім високопоставленим чиновникам у Греції в цьому році. У лютому було винесено вирок у справі колишнього мера міста Салоніки Васіліса Папагеоргопулоса, якого звинувачують у розкраданні 18 мільйонів євро. У минулому відомий легкоатлет і неодноразовий чемпіон Греції був засуджений до довічного ув'язнення. Два його колишніх підлеглих отримали 10 і 15 років в'язниці.

Справу проти Цохадзопулоса називають найбільшим корупційним скандалом десятиліття. З 1981 по 2007 рік він обирався депутатом грецького парламенту. Протягом двох десятиліть займав багато посад в уряді і призначався в різний час міністром внутрішніх справ, транспорту, оборони та розвитку.

У 1996 році претендував на посаду прем'єр-міністра від соцпартії ПАСОК і користувався широкою підтримкою громадян, проте з невеликим відривом поступився на внутрішньопартійних виборах Костасу Сімітісу. Після розгортання корупційного скандалу у квітні 2011 року Цохадзопулос був виключений з ПАСОК, а через три місяці грецький парламент позбавив його імунітету від судового переслідування.

Зазначимо, що в 2012 році міжнародна організація Transparency International визнала Грецію, яка більше 30 років входить до ЄС, найбільш корумпованою країною Європи. !zn

Читайте також:

Світову корупцію в "оборонці" оцінили в 20 млрд дол., Україна - у групі з високим рівнем ризику

Transparency International: Виходу з кризи в Європі заважає корупція

Країни "великої двадцятки" закликали Європу швидко і рішуче покінчити з кризою