Екс-директор ФБР свідчив у "російській справі"

09 квiтня 15:11

Частина записок Комі була опублікована ще в минулому році.

 

Колишній директор ФБР Джеймс Комі був свідком у розслідуванні втручання РФ в американські вибори, яке вів спеціальний прокурор США Роберт Мюллер. Комі і записи його зустрічей з Дональдом Трампом представляли інтерес для розслідування, передає Axios.

"ФБР і офіс Спеціального прокурора визначили, що розголошення записок Комі... цілком може негативно вплинути на майбутнє розслідування в Росії", - йдеться в заяві. "Записки Комі - це його сучасні нотатки про інциденти, які представляють інтерес в цьому розслідуванні".

Наголошується, що частина записок Комі була опублікована в минулому році.

"Записки містять дуже конфіденційну інформацію з розслідування. Ніщо з цієї інформації не було предметом свідчень колишнього директора Комі", - додали в ФБР.

24 березня генпрокурор США Вільям Барр спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Барру. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повній публікації документу, тоді як Барр пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.