Економічні санкції ЄС проти РФ набудуть чинності 31 липня

30 липня 09:44

Громадяни і компанії ЄС не можуть більше продавати або купувати нові облігації, акціонерні частки або інші подібні фінансові інструменти з терміном погашення понад 90 днів, випущені російськими державними банками. Також введено ембарго на імпорт та експорт зброї і подібного матеріалу в Росію.

 

Економічні санкції Євросоюзу проти Росії набудуть чинності 31 липня. Про це йдеться в повідомленні прес-служби представництва ЄС в Україні.

Так, 29 липня Комітет постійних представників (COREPER) погодив введення обмежувальних заходів щодо РФ, враховуючи її дії в напрямку дестабілізації ситуації у східній Україні.

Для обмеження доступу Росії до ринків капіталу громадяни і компанії ЄС не можуть більше продавати або купувати нові облігації, акціонерні частки або інші подібні фінансові інструменти з терміном погашення понад 90 днів, випущені російськими державними банками, їхніми дочірніми компаніями або компаніями, які діють від їхнього імені. Також заборонені послуги, пов'язані з випуском таких фінансових інструментів, наприклад брокерська справа.

Крім того, було погоджено введення ембарго на імпорт та експорт зброї і подібного матеріалу в Росію. Воно стосується всіх одиниць, зазначених у загальному військовому списку ЄС.

Під час зустрічі також була досягнута домовленість щодо заборони експорту товарів подвійного призначення і технологій для військового використання в Росії або російських кінцевих військових користувачів (зі списком можна ознайомитися в додатку до норми 428/2009).

Крім того, компетентні органи країн-членів ЄС будуть надавати попередній дозвіл на експорт певних видів енергетичного обладнання та технологій в Росію. У ліцензії на експорт будуть відмовляти, якщо призначення продуктів буде полягати в пошуку і видобутку нафти на значній глибині, пошуку і видобутку полярної нафти та реалізації в Росії проектів, пов'язаних зі "сланцевою нафтою".

Заходи будуть застосовувати до нових контрактів. Тепер ці обмеження будуть формально прийняті Радою ЄС шляхом письмової процедури.

"Вони наберуть чинності з дня після їхньої публікації в Офіційному журналі ЄС, запланованої на другу половину дня 31-го липня", - наголошується в повідомленні.

Також під час зустрічі Комітету постійних представників, яка відбулася 28 липня, було погоджено введення торговельних та інвестиційних обмежень для Криму і Севастополя. Про це просили президенти і глави урядів або держав країн-членів ЄС під час саміту Євросоюзу, який відбувся 16 липня. Це стосується заборони на здійснення нових інвестицій у такі сектори Криму і Севастополя: інфраструктурні проекти у сфері транспорту, телекомунікації та енергетику, а також інвестиції, пов'язані з видобутком нафти, газу і мінералів. Також не має здійснюватися експорт важливого обладнання для цих шести секторів; для таких справ не повинні надаватися фінансові послуги і послуги по страхуванню.

Крім того, постійні представники погодили, що 8 осіб та 3 організації будуть додані в список тих, кому заборонено в'їзд або чиї рахунки заморожені - в тому числі за надання підтримки або отримання користі від рішень російських чиновників, відповідальних за дестабілізацію ситуації на сході України і незаконну анексію Криму.

Таким чином, зараз загальна кількість осіб і організацій, які підпали під обмеження з боку ЄС, склала 95 осіб і 23 організації.

"Ці заходи набудуть чинності після їхнього формального прийняття Радою шляхом письмової процедури і їхньої публікації в Офіційному журналі ЄС, яка запланована на другу половину дня 30-го липня", - наголошується в повідомленні.

87 осіб уже стали об'єктами обмежувальних заходів з боку ЄС: їм заборонено в'їзд, їхні рахунки заморожено; також заморожено рахунки 20 організацій. У цей список входять 87 осіб та 9 організацій, які є відповідальними за дії, що порушують територіальну цілісність України. Також цей список містить 11 організацій у Криму та Севастополі, які були конфісковані або які отримали користь від передання власності з порушенням українського законодавства.

Товари, що походять з Криму чи Севастополя, не можуть імпортуватися в ЄС доти, поки вони не отримають українські сертифікати.

Європейська Рада також попросила Європейський інвестиційний банк зупинити підписання нових операцій по фінансуванню в Росії; країни-члени, у свою чергу, координують свої позиції з Радою директорів Європейського банку реконструкції та розвитку з метою зупинення фінансування нових операцій в Росії. !zn

Читайте також:

Обама оголосив про введення секторальних санкцій проти Росії

Євросоюз погодив секторальні санкції проти Росії