Джуліані перейшов межу щодо України – The Economist

20 вересня 15:24

Персона особистого адвоката президента США дуже цікава і викликає багато запитань з боку світового співтовариства.

 

З усіх зустрічей на наступному тижні, які відбудуться між главами держав у рамках 74-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку, найбільш непередбачуваною може бути зустріч президента Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа і України Володимира Зеленського, повідомляє The Economist.

В минулому місяці, коли уряд України намагався домовитися про звільнення своїх ув'язнених з Росії, вони отримали погану новину з Вашингтона. Білий дім заморозив військову допомогу Україні на 250 мільйонів доларів, яка вже була схвалена Конгресом до подальшого розгляду, на перевірку. Адміністрація не встановила жодних критеріїв або строків проведення паперового розслідування. Але місяцем раніше в телефонній розмові з Зеленським, який тоді зайняв пост президента, Трамп підкреслив, що він "переконаний в тому, що новий український уряд зможе швидко покращити імідж України і завершити розслідування корупційних справ, які перешкоджали розвитку відносин між Україною та США".

Мова йде по дві справи між країнами, які провокували конфлікт інтересів. Перша, Хантер Байден – син кандидата в президенти від Демократичної партії, який був членом правління англійської холдингу Burisma, що займається видобутком газу в Україні, коли його батько був віце-президентом США. І друга справа пов'язана з Полом Манафортом - колишнім главою передвиборної кампанії Трампа, який взяв 12,7 мільйона доларів за свою роботу на екс-президента України Віктора Януковича і зараз перебуває в американській в'язниці. На думку Трампа, новий президент повинен позитивно зарекомендувати себе в ході справ, зазначає видання.

Навіть якщо Зеленський все ще сумнівається у правильності рішень, то особистий адвокат президента США Руді Джуліані, повинен був допомогти знайти вірний шлях. Через кілька днів після телефонної розмови між двома президентами Джуліані вилетів до Мадрида, щоб зустрітися з головним переговірником Зеленського Андрієм Єрмаком. Він закликав Єрмака розслідувати питання, що представляють інтерес для президента США, і висловив перспективу державного візиту в США і подальших зустрічей з президентом.

До організації зустрічі доклав свою руку Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України, в чиї обов'язки входить надання допомоги країні. Згідно інформації від Державного департаменту, Джуліані просто діяв строго зі своїх особистісних інтересів, а не від імені держави.

Слід зазначити, що основним джерелом дезінформації щодо особистого юриста США був колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко. Спочатку він спробував підірвати антикорупційні зусилля українських активістів і слідчих, підтримуваних Америкою, а потім звинуватив своїх критиків у змові проти Трампа. Потім Луценко заявив, що все, що пов'язано з Манафортом, було частиною змови проти Трампа.

Також екс-генпрокурор вплутав колишнього посла США в Україні Марі Йованович, стверджуючи, що вона діяла в інтересах демократів. Йованович, яка підтримувала боротьбу з корупцією в Україні і виступала проти Луценка, була відкликана раніше завершення терміну її повноважень. Пізніше Державний департамент заявив, що позови проти Йованович були "відвертою фальсифікацією".

Джуліані були до душі тлумачення подій Луценко. У травні він сказав Fox News, що скасував свою заплановану поїздку в Київ, бо він думав, що збирається "увійти в групу людей, які є ворогами президента, а в деяких випадках ворогами Сполучених Штатів". Одним з ворогом, тоді ще був названий Сергій Лещенко, колишній депутат, який займався журналістським розслідуванням діяльності Манафорта.

Лещенко працював у команді Зеленського, консультуючи недосвідченого президента у закордонних справах. Але через деякий час повідомили депутату, що йому немає місця в новій адміністрації Зеленського, оскільки це поставить під загрозу відносини України з США.

В результаті всього цього Джуліані і Трамп стали об'єктом розслідування комітетів Палати представників з іноземних справ, а також розвідки та нагляду.

9 вересня голови демократів трьох комітетів направили офіційний запит в Білий дім і Державний департамент, у якому їм було доручено зібрати документи, пов'язані зі спробами тиску на український уряд проводити політично мотивовані розслідування. Якби Трамп дійсно чинив тиск на Україну, щоб вона служила цілям його кампанії за переобрання, "це було б приголомшуючим зловживанням владою, дивом для Москви і зрадою суспільної довіри", - йдеться в запиті.

Ще персону Джуліані в українській політиці підірвали зусилля американського уряду по зміцненню свого союзника у військовому відношенні і підірвали його антикорупційну ідею. Володимир Путін давно стверджував, що він не гірше за своїх американських партнерів" - вони просто краще ховають речі. Особистий юрист президента і сам президент США ризикують довести правоту слів РФ.

Детальніше про розвиток відносин президента Зеленського з керівництвом США і Росії читайте в статті головного редактора "Дзеркало тижня. Україна" Юлії Мостової"Квартал чорних лебедів".