Джонсон відправив до ЄС два листи "за" і "проти" відтермінування Brexit

20 жовтня 09:54

У першому прем'єр вимушено просить відстрочити вихід Британії з ЄС, у другому називає відтермінування "помилкою".

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон направив у Брюссель два листи, що суперечать один одному. У першому прем'єр просить відтермінувати вихід Британії з Євросоюзу, у другому пише, що таке рішення стало б помилкою, повідомляє BBC News.

Листа з офіційним запитом на відтермінування Brexit Джонсон підписувати не став, наголосивши на тому, що це фактично "лист від парламенту, а не від нього", що проголосував за відповідне рішення у суботу. Під другим листом, в якому викладена особиста позиція Джонсона щодо Brexit, прем'єр поставив свій підпис.

У супровідній записці представника Великої Британії в ЄС Тіма Барроу до першого листа йдеться, що він дійсно відповідає закону, прийнятому парламентом.

У другому листі британський прем'єр-міністр пише, що вважає відстрочку Brexit помилкою, і має намір домагатися ухвалення парламентом нової угоди про вихід Британії з ЄС, щоб Brexit відбувся до 31 жовтня, як і планувалося.

Перед відправкою листів Борис Джонсон зв'язався по телефону з європейськими лідерами, зокрема, головою Євроради Дональдом Туском, і пояснив, що його бажання якомога швидше вивести Британію з Євросоюзу залишається незмінним, але рішення парламенту зобов'язує його відправити листа із запитом на відтермінування.

Нагадаємо, 17 жовтня Євросоюз і Британія досягли нових домовленостей щодо Brexit. Угоду було схвалено між британськими та європейськими переговорними командами перед зустріччю європейських лідерів у Брюсселі.

У вересні британські депутати ухвалили закон, який блокує вихід із Європейську союзу без угоди з Брюсселем 31 жовтня і змушує прем'єр-міністра країни просити про відтермінування Brexit.

Про план Бориса Джонсона читайте в матеріалі Віктора Константинова "Останній бій?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".