Дуда засудив поведінку "правих" радикалів на марші у Варшаві - The Guardian

14 листопада 17:00

У свою чергу, голова польського МЗС назвав марш націоналістів "патріотичним".

 

Президент Польщі Анджей Дуда засудив вираження ксенофобії і расизму під час маршу націоналістів у минулі вихідні, наголосивши, що у його країні немає місця для антисемітизму і "хворого націоналізму".

Про це пише The Guardian, підкреслюючи, що це найжорсткіше і перше однозначне засудження "правих" радикалів і расистів з боку представника нинішньої польської влади. Члени уряду Польщі впродовж останніх двох днів здебільшого називали учасників маршу у Варшаві "патріотами" і применшували ксенофобську природу їхніх гасел.

Але єврейські групи закликали владу Польщі засудити повідомлення на банерах націоналістів на кшталт "чиста кров, чистий розум" чи "Європа буде або білою, або безлюдною". Президент Анджей Дуда сказав, що "в Польщі немає місця" для такої ксенофобії і патологічного антисемітизму. І країна повинна лишитися відкритим місцем для всіх, хто хоче прийти і працювати на її благо. Дуда наголосив, що не має жодного значення, ким були батьки людей: "німцями, євреями, росіянами, білорусами чи ще кимсь".

Раніше міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський засудив расистські, антисемітські і ксенофобські погляди, але наполіг, що під час маршу у Варшаві були висловлені здебільшого "патріотичні" переживання. А сам марш, на його думку, був "великим святом поляків з різними поглядами, але об'єднаних навколо спільних цінностей свободи і лояльності до незалежної батьківщини".

Міністр закордонних справ Ізраїля Еммануель Нахшон назвав подію "небезпечним маршем екстремальних і расистських елементів".

"Ми сподіваємося, польська влада буде діяти проти організаторів. Історія вчить нас, що з висловленням расистської ненависті потрібно діяти швидко і рішуче", - сказав ізраїльський дипломат.

Раніше видання The Economist писало про нову хвилю небезпечного націоналізму, до якої приєднався і президент США Дональд Трамп. Ксенофобські погляди знову стають популярними, і самоізоляція США відкриває перед ними широку дорогу.

Втім, публіцистка Ен Епплбаум писала на сторінках Washington Post, що нові "праві" насправді не мають нічого спільного з націоналістичними і консервативними ідеями, які брали участь у формуванні політики у Європі після Другої світової війни. "Правим" популістам більше притаманні рисибільшовизму, який повертається через 100 років. І це небезпечно. Як і більшовики, нинішні так звані націоналісти прагнуть знищити той устрій і ті інститути, які функціонують сьогодні.